Hoofdbureau van politie moet leiderschap binnen KPS tot uiting brengen

Het gebouw van het hoofdbureau van politie zal er komen. Zo benadrukte president Chandrikapersad Santokhi op krachtige toon vorige week donderdag tijdens de begrotingsdebatten in het parlement. De president reageerde hiermee op de kritieken van de zijde van de oppositie over verkeerde prioriteitenstelling van de regering en over de relatie tussen veiligheid en de bouw van een nieuw hoofdbureau van politie. 

“Weet u wat het betekent voor het Korps Politie Suriname, voor een politie officier en voor een politieman dat hun hoofdbureau kapot is geschoten, en ze daarna nooit meer een hoofdbureau heeft gekregen; dat ze geplaatst worden in barakken op de Nieuwe Haven en in een CIS- gebouw aan de Duisburglaan. Zo is men met het Korps Politie Suriname in de afgelopen jaren omgegaan”, aldus de president. 

Als oud-politieofficier verwoordde het staatshoofd hiermee de algemeen heersende gevoelens binnen het politieapparaat. Hij zei als voormalig minister van Justitie en Politie toen het geluk te hebben om mede het besluit te mogen nemen om het hoofdbureau van politie te bouwen op de hoek van de Gemenelandsweg en de Johan Adolf Pengelstraat. Dit project, waarvan de eerste steenlegging in 2010 heeft plaatsgevonden, werd niet correct begeleid. Maar daarvoor zijn nu correctie maatregelen getroffen en “het korps verdient een hoofdbureau van politie. En wij gaan het neerzetten”. 

Gezag uitstralen

Volgens de president is het een trots van de politie om over een hoofdkwartier te beschikken. Zo wordt het leiderschap binnen de politie versterkt. De top van de politie zal daar worden ondergebracht, en van daaruit zal de politieleiding gezag moeten uitstralen. “Dat mag niet in prijs uitgedrukt worden”, aldus de oud-politieman en oud-minister van Justitie en Politie en thans president Santokhi.

In oktober vorig jaar is begonnen met de sloop van het onafgebouwde hoofdbureau van politie op de hoek van de Gemenelandsweg en de Johan Adolf Pengelstraat. Op deze plek krijgt het KPS een nieuw hoofdbureau van politie. Het besluit om het onafgebouwde hoofdbureau van politie te slopen en op dezelfde plek een nieuwbouw op te zetten is vorig jaar door de regering genomen in overleg met de werkgroep Bouw Hoofdbureau van Politie, en na adviezen van het architectenbureau ACE Consultancy en in overeenstemming met de leiding van het KPS. 

De eerste steenlegging van het onafgebouwd politie hoofdbureau vond in 2010 plaats. Het bouwwerk werd tijdens de regering Bouterse-1 wegens technische mankementen afgekeurd. De regering Bouterse had toen een andere locatie op het oog om het gebouw neer te zetten, maar daar is nooit iets van terechtgekomen.   

SS

error: Kopiëren mag niet!