Reisorganisaties Schorten Reizen naar Chiapas op Wegens Geweldsgolf

Reisorganisaties uit Frankrijk, België en Groot-Brittannië hebben aangekondigd hun reizen naar de Mexicaanse staat Chiapas stop te zetten als reactie op een escalatie van geweld gelinkt aan de georganiseerde misdaad. Het toerismebureau Anfitriones Turísticos de Chiapas (ATC), actief sinds 1984, meldt aanzienlijke verstoringen in de toeristische sector de afgelopen drie maanden, waaronder toeristen die te maken kregen met geweervuur en stenengooi-incidenten.

De georganiseerde misdaadgroepen in het gebied, waaronder het Sinaloa-kartel en het Jalisco New Generation-kartel (CJNG), zijn actief betrokken bij het afpersen en bedreigen van bezoekers. Deze situatie heeft geleid tot een volledige stopzetting van reizen naar het Lacandona-gebied door de agentschappen vertegenwoordigd door ATC, wat de ernst van de veiligheidssituatie benadrukt.

De strijd tussen het Sinaloa-kartel en CJNG om de controle over deze regio wordt verergerd door meldingen van de Guatemalteekse autoriteiten over betrokkenheid van CJNG bij lokale incidenten. Bovendien heeft het Zapatista Leger voor Nationale Bevrijding (EZLN) gewezen op chaos veroorzaakt door criminele activiteiten en mogelijke overheidscompliciteit in Chiapas, wat zorgen oproept over governance en rechtshandhaving in het gebied.

Deze golf van geweld, waaronder moorden, heeft niet alleen de toeristenindustrie ontwricht maar ook bredere veiligheids- en economische uitdagingen gecreëerd voor Chiapas. De stopzetting van toeristische activiteiten onderstreept de noodzaak voor effectieve maatregelen tegen de georganiseerde misdaad en voor het herstel van stabiliteit in deze belangrijke toeristische bestemming van Mexico, die bekend staat om zijn culturele erfgoed en natuurlijke schoonheid.

error: Kopiëren mag niet!