In Haïti heeft gedwongen ontheemding geleid tot een ernstige verslechtering van de humanitaire situatie, waarbij meer dan 310.000 mensen gedwongen waren hun huizen te verlaten. Dit probleem, dat voornamelijk in de hoofdstad Port-au-Prince wordt waargenomen, wordt verergerd door aanhoudend geweld, ontvoeringen en de activiteiten van gewapende bendes. Officiële bronnen melden dat de humanitaire toestand in het land, vooral sinds december 2023, aanzienlijk is verslechterd.
Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) was meer dan de helft van de huidige ontheemden in Haïti in 2023 ontheemd. Veel van deze ontheemden hebben hun toevlucht gezocht bij familieleden, in tijdelijke schuilplaatsen of in openbare ruimtes zoals pleinen, kerken en gymzalen, waar de leefomstandigheden precair zijn.
Jerry Chandler, directeur-generaal van Civiele Bescherming in Haïti, erkent dat deze ontheemden onder overbevolkte en onhygiënische omstandigheden leven, wat het risico op wateroverdraagbare ziekten zoals cholera verhoogt. Deze ziekte heeft sinds oktober 2022 al aan duizend mensen het leven gekost.
Internationale hulporganisaties, waaronder het Wereldvoedselprogramma, het Economisch en Sociaal Bijstandsfonds en het Sociaal Bijstandsfonds, geven aan dat zij onvoldoende middelen hebben om aan de behoeften van alle slachtoffers te voldoen. Deze crisis benadrukt de noodzaak van verhoogde internationale steun en effectieve maatregelen om de veiligheid en humanitaire situatie in Haïti te verbeteren.