Reshma Mangre, de voorzitter van de onderwijsvakbonden BVL (Bond van Leraren) en ALS (Alliantie van Leerkrachten in Suriname), heeft recentelijk haar zorg geuit over het voorstel van minister van Onderwijs Henry Ori om de schooltijden te verlengen. In een interview met Dagblad Suriname benadrukt Mangre dat een dergelijke ingrijpende verandering een gedegen voorbereiding vereist en dat er aan verschillende voorwaarden voldaan moet worden voordat de implementatie ervan kan beginnen.
Volgens Mangre moeten er belangrijke stappen ondernomen worden om de verlenging van schooltijden succesvol te laten verlopen. Zij benadrukt, dat er draagvlak moet zijn onder zowel ouders als leerkrachten en dat er heldere doelstellingen opgesteld moeten worden, zoals het verbeteren van leerresultaten en het bieden van buitenschoolse activiteiten. Ook wijst ze op de noodzaak van een gevarieerd lesprogramma en de ondersteunende infrastructuur, zoals het verstrekken van maaltijden en het verbeteren van het schoolklimaat met ventilatoren of airconditioning.
“Een essentieel aspect hierin is de inschaling van leerkrachten”, voegt Mangre toe, waarbij ze de huidige salarissituatie van leerkrachten die SRD 7.000 verdienen, aanhaalde, een bedrag waarmee velen al moeite hebben om rond te komen. Ze stelt, dat het cruciaal is om de voordelen en verwachtingen van langere schooltijden duidelijk te communiceren en een efficiënt systeem van monitoring en evaluatie op te zetten.
Mangre waarschuwt voor het overhaast nemen van besluiten, door te verwijzen naar de invoering van een nieuw onderwijssysteem in het verleden, en benadrukte de noodzaak van een goed doordacht plan. “We moeten leren van onze vorige ervaringen en ervoor zorgen dat we een goed gedefinieerd en haalbaar plan hebben voordat we overgaan tot implementatie”, concludeert Mangre.
De reactie van Mangre komt na de aankondiging van minister Ori om de schooluren uit te breiden, een voorstel dat tot gemengde reacties heeft geleid binnen de onderwijsgemeenschap. Met het oog op deze kwestie lijkt het van belang dat er een dialoog wordt opgestart tussen de overheid, onderwijsprofessionals, en de gemeenschap om de beste weg voorwaarts te bepalen voor het onderwijs in Suriname.