Ondanks een vol klaslokaal en drukke lesprogramma’s, zien leerkrachten zich geconfronteerd met aanhoudende uitdagingen in de lees- en schrijfvaardigheden van enkele leerlingen. Met het aflopen van het eerste schoolkwartaal komt naar voren, dat individuele aandacht en extra oefening buiten schooltijd nodig zijn om verbetering te zien.
Leerkrachten delen hun zorgen met Dagblad Suriname en signaleren dat de communicatie met ouders nog niet tot de gewenste verandering in prestaties leidt. Een leerkracht uitte in een interview: “We zien dat enkele kinderen nog steeds zwak scoren in vakken zoals lezen en schrijven. Zelfs als er verandering optreedt in het ene vakgebied, merken we achteruitgang in het andere.”
De aanpak van het probleem vereist een brede strategie. Leerkrachten kunnen niet alle tijd besteden aan één kind, aangezien er vele leerlingen zijn die aandacht vereisen. Zij benadrukken het belang van het overschrijven van lessen als leermethode. “We drukken het werk niet uit, maar laten de kinderen de lessen overschrijven zodat ze het beter begrijpen”, vertelt de leerkracht.
De praktijk leert echter dat sommige ouders aangeven dat hun kind helften van het werk niet zien of begrijpen. Het constante advies van onderwijsprofessionals is oefenen, gesprekken aangaan en kinderen stimuleren zelf met oplossingen te komen. Dit kan thuis met dagelijkse oefensessies, afwisselend tussen lezen en schrijven, en een pauze inlassen voor repetities.
Omdat niet alle ouders de tijd hebben om thuis met hun kinderen te oefenen, vanwege werk of andere verplichtingen, benadrukt de leerkracht het belang van huiswerk meegeven. “Als kinderen naar een oppas gaan, geef het oefenwerk mee. Laat kinderen via video lezen als ze een mobiele telefoon hebben, of bewaar schrijf- en rekenopgaven voor thuis”m stelt de leerkracht voor, wijzend op de rol die technologie kan spelen in dit proces.
Het probleem is niet alleen in de klas aan te pakken; ouders worden opgeroepen om thuis met hun kinderen te oefenen. “Voor alles is er een oplossing”, benadrukt de leerkracht, die aangeeft bij elke oudercontact te adviseren over hoe samenwerking tussen school en thuis een verandering kan brengen. Het vereist een gezamenlijke inspanning om te zorgen dat lees- en schrijfproblemen geen belemmering vormen voor de toekomst van het kind.
TM