SWM stuurt eerste betalingsstukken drinkwatervoorziening door naar Financiën

Na een succesvol aanbestedingstraject is de SWM (Surinaamsche Waterleiding Maatschappij) nu zover om de eerste betalingsstukken voor werkzaamheden in verband met de verbetering van de drinkwatervoorziening door te sturen naar het ministerie van Financiën en Planning. Het bedrijf heeft in een eerder stadium geïdentificeerd waar de infrastructuur aangepakt moet worden. 

Het probleem van lage waterdruk in grote delen van de districten Paramaribo en Wanica, dat zich sinds vorig jaar juli voordoet, heeft op de eerste plaats te maken met het uitvallen van bron- en distributiepompen in de waterleiding infrastructuur. Er is sprake van jarenlange achterstand in onderhoud. De watertoevoer naar de verschillende buurten in Paramaribo en Wanica is in de voorbije maanden zeer gebrekkig geweest. Met veel kunst- en vliegwerk wordt de drinkwatervoorziening in deze gebieden zo goed en zo kwaad als het gaat door de SWM in stand gehouden. 

Minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen zei vorige week vrijdag tijdens de begrotingsbehandeling in het parlement, dat de  waterleiding infrastructuur door jarenlange achterstand in onderhoud zich in een zorgelijke staat bevindt. In combinatie met de slechte financiële situatie van het bedrijf kan de SWM volgens de minister nu onmogelijk die mate van dienstverlening geven die normaal verwacht mag worden. De reputatie van het bedrijf heeft hierdoor een flinke dreun opgelopen.

Kunst- en vliegwerk

Binnen het bedrijf is het elke dag passen en meten en prioriteiten stellen. Op het stuk van de lonen van medewerkers, bengelt de SWM in de rij van staatsbedrijven ergens onderaan. Goed opgeleide medewerkers trekken weg voor beter betaalde banen elders.

De SWM kampt ook met een grote achterstand in aanvragen voor nieuwe aansluitingen. De achterstand is ontstaan in de periode van Covid. Dat zaken daarna niet direct ingelopen konden worden, heeft te maken met de stijging van de prijzen van de benodigde materialen. De prijzen van materialen zijn 2 tot 3 maal gestegen. Er wordt hard gewerkt om de achterstanden in te lopen.

In 2024 zal verder gewerkt aan het opvoeren van de waterproductiecapaciteit voor de districten Paramaribo en Wanica. Dit gebeurt in het kader van een IDB-project (Inter-American Development Bank). Een ander onderdeel van dit project is het vervangen van circa 400 kilometer aan asbestwaterleidingbuizen.

In 2011 produceert SWM 5000 m3 water per uur. Het totale aantal wateraansluitingen bedroeg toen 53.000. In 2024 is de waterproductie niet toegenomen, terwijl het aantal wateraansluitingen bijna drie keer zoveel is gegroeid, namelijk 143.000. Voor de districten Paramaribo en Wanica alleen is de productiebehoefte rond 11.000 m3 per uur. Het is overduidelijk dat het nog enige tijd zal duren voordat het probleem met drinkwatervoorziening structureel zal zijn opgelost.

SS

error: Kopiëren mag niet!