Israël-Hamas oorlogssituatierapport dag 112

DOOR PHIL BAINBRIDGE
26 januari 2024 – Het Internationale Gerechtshof heeft zijn tussentijdse uitspraak gedaan in de Zuid-Afrikaanse zaak waarin wordt beweerd dat Israël genocide op het Palestijnse volk heeft gepleegd.

Het Internationaal Gerechtshof heeft gezegd dat Israël elke daad van, of het aanzetten tot, genocide moet voorkomen of die onder het genocideverdrag zou kunnen vallen, de
humanitaire situatie en zorgen voor de bewaring van bewijsmateriaal. Er werd echter niet opgeroepen tot een einde aan de Israëlische militaire actie in Gaza.

Hamas en andere Palestijnse milities zijn opnieuw geïnfiltreerd in gebieden die eerder door de IDF waren ontruimd en hebben mortier- en raketaanvallen gelanceerd op Israëlische strijdkrachten in delen van Gaza-stad en Beit Hanoun die ogenschijnlijk door Israël zijn bezet. In Centraal Gaza hebben strijders van de Islamitische Jihad en PFLP voor de derde keer een IDF-aanvoerlijn aangevallen.

De IDF heeft opdracht gegeven tot de evacuatie van het stadscentrum van Khan Younis, het vluchtelingenkamp en aangrenzende wijken, terwijl het probeert Hamas uit het gebied te verdrijven.

China heeft Iran gewaarschuwd de Houthi-aanvallen op de scheepvaart in de Rode Zee in toom te houden, anders riskeert het de zakelijke betrekkingen met Peking in gevaar te brengen. De commerciële scheepvaart via het Suezkanaal is met 40% gedaald sinds de Houthi’s hun campagne begonnen om zich te richten op schepen die vermoedelijk met Israël verbonden zijn, en de verzekeringskosten voor alle schepen zijn vervolgens omhooggeschoten.

error: Kopiëren mag niet!