Internationale Dag van de Douane markeert transformatie 

Vandaag, vrijdag 26 januari, op de Internationale Dag van de Douane, kijken we met een respectvolle blik terug op een instituut dat gedurende de afgelopen 160 jaar een rigoureuze transformatie heeft ondergaan.

De douane, eens gezien als de streng bewakende poortwachter van een natie, is geëvolueerd naar een modern, servicegericht orgaan dat zowel de nationale veiligheid waarborgt als het faciliteren van de mondiale handel.

Terugkijkend valt op hoe het stereotiepe beeld van de norse douanier – die elke reiziger met argusogen bekeek – plaatsmaakt voor een vriendelijkere aanpak waarbij dienstbaarheid centraal staat. Dit illustreert niet enkel een verandering in werkmethodes, maar getuigt ook van een dieper begrip voor de uitdagingen en behoeften van de hedendaagse reiziger en ondernemer.

Deze houdingsverandering wordt ondersteund door de adoptie van geavanceerde technologieën en een verbeterde infrastructuur, die de douane in staat stellen hun kerntaken efficiënter uit te voeren. Scansystemen, data-analyse en AI-gestuurde risico-analyses zijn enkele voorbeelden van innovaties die bijdragen aan een vlottere reizigerservaring en tegelijkertijd de strijd tegen illegale activiteiten verscherpt.

Niettemin blijft de kernmissie van de douane stevig staan: het bewaken van de grenzen tegen ongeoorloofde handel en het beschermen van de maatschappij tegen gevaren die van buitenaf komen. Deze missie wordt tegenwoordig echter met een glimlach en een helpende hand uitgevoerd, een welkome verschuiving die tekenend is voor het moderne, open wereldbeeld.

Met die glimlach en het versterkte gevoel van gastvrijheid, erkent de douane zijn rol niet alleen als beschermer, maar ook als facilitator van de internationale handel, wat essentieel is voor onze steeds verder geïntegreerde wereldeconomie.

Op deze bijzondere dag staan wij stil bij de duurzame inspanning van douanemedewerkers wereldwijd. Hun toewijding en voortdurende aanpassing aan de veranderende tijden maken onze grenzen veiliger en onze economische relaties sterker. Laten we hen op deze dag respecteren en erkenning geven voor het evenwicht dat zij dagelijks moeten bewaren, en de rol die zij spelen in het vormgeven van een wereld die zowel inclusief als veilig is.

error: Kopiëren mag niet!