Gezinnen besteden tegenwoordig meer aandacht aan schermen dan aan elkaar

Tegenwoordig besteden gezinnen meer aandacht aan schermen dan aan elkaar. Dr. Emma de Vries, sociaal psycholoog en expert op het gebied van digitale communicatie, benadrukt dat hoewel technologie onmiskenbare voordelen biedt, het ook heeft geleid tot een alarmerende afname van directe interactie en emotionele verbondenheid tussen gezinsleden. 

Uit haar onderzoek blijkt dat ouders en kinderen die veel tijd besteden aan digitale apparaten, vaak de kleine, dagelijkse momenten missen die essentieel zijn voor het opbouwen en onderhouden van sterke familiebanden.

In haar recente bevindingen is vastgesteld, dat het gemiddelde gezin meer tijd besteedt aan het kijken naar schermen dan aan gesprekken met elkaar. Sommige gezinsleden gebruiken zelfs hun smartphones tijdens maaltijden, waardoor diepgaande gesprekken en interactie worden belemmerd. Deze trend heeft geleid tot een ‘nieuw stilzwijgen’ binnen het huishouden, wat invloed kan hebben op de ontwikkeling van kinderen en de emotionele gezondheid van alle gezinsleden.

Dr. de Vries adviseert gezinnen om bewuste ‘schermvrije’ tijd in te plannen, waarbij alle digitale apparaten worden weggelegd. “Het instellen van duidelijke regels voor schermgebruik en het prioriteren van activiteiten die persoonlijke interactie stimuleren, kan helpen om de familiebanden te versterken”, zegt ze. Zo raadt ze aan om minstens één maaltijd per dag samen te eten zonder afleiding, en om avonden te plannen waarbij gezelschapsspellen of gezamenlijke wandelingen verkozen worden boven individueel mediagebruik.

Een Surinaamse vader benadrukt het belang van aandacht voor elkaar binnen het gezin. Tijdens het eten leggen ze hun telefoons midden op tafel, zodat ze samen kunnen eten en praten zonder afleiding. Daarnaast heeft iedereen een taak in het huis, zoals opruimen, afwassen en voor de honden zorgen. Het gaat niet alleen om het uitvoeren van taken, maar ook om het versterken van hun familieband. De kinderen krijgen bijvoorbeeld complimenten wanneer zij hun taak hebben uitgevoerd. Daarnaast is er ook ruimte voor leuke activiteiten zoals fietsen, trimmen, een cake bakken of Monopoly spelen. “Niet alles hoeft geld te kosten”, stelt deze vader.
SK

error: Kopiëren mag niet!