Beroep onder de loep: Wagiman  

“Al om half vijf of vijf uur ben ik mijn kar aan het stoten”

“In de zon lopen, een wagen stoten, staan en wachten op klanten of een ieder vragen of zij mijn dienst nodig hebben is ook geen makkelijk werk”, zegt Boi in gesprek met een redactrice van Dagblad Suriname. 

Hij is een porter of ook wel een wagiman genoemd. “Wat ik doe valt misschien niet onder een beroep, maar het is een werk waaraan ik toch kan verdienen en een bordje eten op tafel kan zetten.” 

Boi geeft aan, dat hij niet echt veel verdient als iemand die een vaste baan heeft, maar hij verdient om het te kunnen overleven. “Het is wel een zwaar werk, maar zolang ik geen andere baan kan vinden is dit het. Het is moeilijk om een baan te vinden of laat ik zeggen een betaalbare baan te vinden in het land. Aan het eind ga je niet zitten en of lopen naar een werk zoeken, maar je gaat ook iets moeten doen om te kunnen overleven. Ik heb mijn gezin en zij moeten het dagelijks ook kunnen redden”, benadrukt Boi.  

“Mijn werk start in de meeste gevallen heel vroeg, al half vijf of vijf uur ben ik mijn kar aan het stoten. Je hebt enkele standhouders die hun lading of sommige dingen nog naar hun stand moeten brengen. En dan later op de dag kijk ik of bezoekers van de markt mijn dienst nodig hebben. Mijn tarief verschilt, maar mijn werk en prestatie blijven kwalitatief”, aldus Boi. 

“Niet een ieder gaat de uitdaging kunnen aangaan die ik dagelijks aanga. Een zogenaamde soort stootwagen stoten of trekken is niet makkelijk, het lijkt makkelijk maar is niet. Je hebt enkele mannen die na twee dagen werken rust nodig hebben, omdat zij lichaamspijnen hebben. In het begin gaat het zwaar zijn, maar naarmate je blijft werken en het dus volhoudt ga je het aan kunnen.”

“De zwaarste dingen die je moet vervoeren nemen veel energie van je, maar zolang je in je hoofd hebt dat je het doet om te verdienen, red je het. Op mijn kar breng ik verschillende dingen: van een tot twee gasbommen, kilo’s banaan, groentesoorten, dozen, tassen, een kast en nog veel meer. Je hebt bezoekers die verschillende dingen kopen en die het aan het eind zelf mee willen nemen naar huis. Naast mijn werk doe ik nog enkel andere klusjes, want de vaste lasten moeten ook betaald worden, naast het voeden van je lichaam en naast de privé-uitgaven. Dus ik moet veel meer doen, ik zeg mijn kinderen dagelijks hun best te doen voor ik uit huis ga. Het is geen makkelijk werk en om goed te verdienen moet je ook papieren hebben en de kennis”, zegt Boi. 

“Wees tevreden met welke baan je hebt, als het je helpt om het te overleven en je daarmee de mogelijkheid hebt het beter voor je kind te kunnen maken, dan doe je het. Aan het eind wordt je wel beloond”, zegt Boi. 

TM

error: Kopiëren mag niet!