President erkent in gesprek met Wan Okasi recht op betere voorzieningen voor mensen met een beperking

President Chandrikapersad Santokhi heeft donderdag 25 januari een ontmoeting gehad met het bestuur van Stichting Wan Okasi, die zich inspant voor het wel en wee van de mens met een beperking. Bij dit onderhoud was onder meer ook minister Ines Pané van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo) aanwezig. 

Stichtingsvoorzitter Aniel Khoendjbiharie heeft bij deze gelegenheid de problemen die de doelgroep ervaart, onder de aandacht van het staatshoofd gebracht en tevens ondersteuning van de regering gevraagd bij projecten die de stichting in de planning heeft. Het voornaamste probleem waar aandacht voor werd gevraagd, betreft de late uitbetaling van de sociale uitkeringen. 

President Santokhi erkent dat hetgeen waar de doelgroep recht op heeft, op tijd gestort moet worden. Hij benadrukte evenwel dat gelden na akkoord van het ministerie van Financiën en Planning niet meteen op de rekeningen van de personen komen, maar dat het proces over enkele schakels gaat. 

De president legt er de nadruk op dat de met de groep gemaakte afspraken nageleefd dienen te worden. Op een eerstvolgende bijeenkomst zullen zaken integraal besproken worden. Het staatshoofd benadrukt dat de regering zich ook ervoor inspant om de rechten van deze groep vast te leggen conform internationale regelgeving. De conceptwet hiertoe moet nog door het parlement op agenda geplaatst worden. 

Daarnaast is de president er ook voorstander van dat er met de groep van mensen met een beperking op dezelfde wijze overleg wordt gevoerd zoals dat gebeurt met de vakbonden, wanneer het aankomt op hun positie en toelagen.

President Santokhi gaf het stichtingsbestuur mee dat de regering maatregelen heeft getroffen om de economie te herstellen, en dat het land thans uit de crisis is. Om de effecten van de maatregelen minder voelbaar te maken, is de regering ook de categorie mensen met een beperking tegemoetgekomen door de sociale uitkeringen te verhogen. President Santokhi liet doorschemeren dat de regering oog heeft voor de doelgroep. Zo heeft hij in het kader van het woningbouwprogramma besloten dat een deel van het budget aangewend wordt voor sociale woningbouw, waaronder  aangepaste woningen voor mensen met een beperking.

error: Kopiëren mag niet!