Israël doodt Palestijnse vluchtelingen die in de rij staan te wachten op voedsel

Tijdens een Israëlisch offensief in de stad Khan Younis zijn minstens 20 Palestijnse vluchtelingen gedood en ongeveer 150 mensen gewond geraakt terwijl ze in de rij stonden voor voedsel. Het dodental in Gaza als gevolg van Israëlische aanvallen is gestegen naar 25.490. Dit bloedbad vond plaats bij de Koeweit-rotonde in Gaza, waar duizenden hongerige mensen wachtten op humanitaire hulp. Veel van de ernstig gewonden zijn naar het Al Shifa-ziekenhuis gebracht, dat door de belegering niet voldoende medische capaciteiten heeft. In een VN-vluchtelingenopvangcentrum in het zuiden van Gaza kwamen twee mensen om het leven door een tankprojectielaanval, waardoor het dodental van die aanval op twaalf kwam, met meer dan 75 gewonden. Sectoren zoals ziekenhuizen en scholen zijn hard getroffen, met meldingen van intense gevechten bij de resterende ziekenhuizen in Khan Younis. Sinds 7 oktober 2023 hebben Israëlische bezettingstroepen meer dan 25.700 Palestijnen gedood, waaronder meer dan 10.000 kinderen, met 63.740 gewonden en een onbepaald aantal vermisten onder het puin van verwoeste gebouwen.

Hamas heeft aangekondigd dat het zich zal houden aan een staakt-het-vuren mits vooraf bevolen door het Wereldgerechtshof, op voorwaarde dat Israël ook actie onderneemt. Deze verklaring komt te midden van een toenemend aantal slachtoffers en verwoesting in het conflictgebied.

Het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen rapporteert dat het Israëlische leger opdracht heeft gegeven aan mensen die hun toevlucht zochten in een schuilplaats in het zuiden van Khan Younis, om het gebied op vrijdagmiddag te verlaten. Deze schuilplaats werd woensdag getroffen door dodelijk tankvuur, waardoor het dodental is gestegen van negen naar twaalf, met meer dan 75 gewonden als gevolg.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken, David Cameron, heeft in een gesprek met de Israëlische premier Netanyahu aangedrongen op het toelaten van meer hulpvrachtwagens in Gaza en het openen van meer grensovergangen. Cameron riep op tot een onmiddellijke humanitaire pauze in het conflict.

Het ministerie van Volksgezondheid in Gaza meldt dat sinds 7 oktober minstens 25.900 mensen zijn gedood door Israëlische aanvallen, voornamelijk vrouwen en kinderen, met 64.110 gewonden. Daartegenover staat dat Israëlische functionarissen melden dat 1.139 mensen zijn omgekomen in de antwoorden op de aanvallen van Hamas vanaf 7 oktober in het zuiden van Israël. Militanten hebben tijdens de aanval ook gijzelaars genomen, waarvan 136 zich nog steeds in Gaza bevinden.

Het Israëlische leger heeft verder bekendgemaakt dat sinds het begin van de grondoperaties op Palestijns grondgebied 217 soldaten zijn omgekomen in de strijd.

De dringende oproepen voor staakt-het-vuren en de noodzaak van humanitaire hulp klinken steeds luider vanuit verschillende hoeken van de internationale gemeenschap, in de hoop een einde te maken aan het escalerende geweld.

error: Kopiëren mag niet!