Bewoners van Nieuw-Koffiekamp barricaderen weg naar goudmijnbedrijf Zijin

Bewoners van Nieuw-Koffiekamp, in het district Brokopondo, hebben vanochtend, donderdag 25 januari, de weg naar het goudmijnbedrijf Zijin gebarricadeerd. Dit hebben ze gedaan, omdat ze geen werkgelegenheid hebben in hun eigen gebied. Ze willen graag praten met het goudmijnbedrijf om tot oplossingen te komen, maar dit gesprek is herhaaldelijk uitgesteld sinds vorig jaar.

De werkloosheid is een groot probleem in dit gebied. Mensen die betrapt worden in de goudmijnen krijgen boetes opgelegd en ook hun spullen worden afgepakt. De bewoners eisen niet alleen werkgelegenheid, maar willen ook dat de weg geasfalteerd wordt, omdat deze vaak niet begaanbaar is. Ook is de school in het gebied in een slechte staat, waardoor de toegang tot goed onderwijs bemoeilijkt wordt.

Volgens de bewoners zijn er ook geschoolde krachten in het gebied die graag willen werken bij het Chinese goudmijnbedrijf, maar de gelegenheid hiertoe niet krijgen. 

De bewoners zijn erg gefrustreerd en vinden dat er iets moet veranderen, zodat hun levensomstandigheden kunnen verbeteren.

Uiteindelijk hebben de autoriteiten, waaronder de politie, de barricade verwijderd. De districtscommissaris van Brokopondo, Ludwig Mendelzoon, was ter plaatse om met de bewoners te praten. Morgen, vrijdag 26 januari, zal hoogstwaarschijnlijk een vergadering plaatsvinden om tot oplossingen te komen.

De redactie van Dagblad Suriname heeft getracht een reactie te krijgen van de districtscommissaris van Brokopondo, maar heeft vooralsnog geen reactie ontvangen.

SK

error: Kopiëren mag niet!