Voortvluchtige Surinaamse ex-president en partijvoorzitter Desi Bouterse gonst over opsporingslijsten

Een krachtige schokgolf gaat door de Surinaamse gemeenschap nu de voormalige president en partijvoorzitter Desi Bouterse actief wordt opgespoord door lokale autoriteiten. Bouterse, vaandeldrager van de tweede grootste politieke partij in Suriname, staat gesignaleerd wegens meervoudige moord en dient een gevangenisstraf van 20 jaar uit te zitten.

Samen met hem wordt ook Iwan Dijksteel, medeverdachte in dezelfde zaak, gezocht voor het uitzitten van een 15-jarige gevangenisstraf.

Beide figuren zijn voortvluchtig en hun verblijfplaats is momenteel onbekend.

De onzekerheid rondom de vangst van voortvluchtige misdadigers is een wereldwijd fenomeen; een reeks beroemde zaken toont aan dat niet alle voortvluchtigen uiteindelijk worden geïdentificeerd of gevangengenomen. Van de geruchtmakende D.B. Cooper tot de Britse aristocraat Lord Lucan, en van de frauduleuze financier Robert Vesco tot de FBI’s ‘Most Wanted’ Bradford Bishop en Victor Manuel Gerena – er zijn talloze voorbeelden van criminelen die in rook opgingen en de dans van gerechtigheid wisten te ontspringen.

D.B. Cooper kaapte in 1971 een vliegtuig, eiste losgeld, en sprong met een parachute weg, waarna hij nooit meer is gevonden of geïdentificeerd.

Lord Lucan, verdacht van moord op het kindermeisje van zijn kinderen, verdween in 1974 en ondanks wereldwijde waarnemingen blijft zijn lot een mysterie.

Financier Robert Vesco ontvluchtte de VS in de jaren ’70 om vervolging te ontlopen en woonde in landen zonder uitleveringsverdrag met de VS. Zijn dood in Cuba is onbevestigd.

Bradford Bishop, beschuldigd van moord op zijn familie in 1976, verdween en is ondanks zoektochten en vermelding op de FBI-lijst nooit teruggevonden.

Victor Manuel Gerena, betrokken bij een overval in 1983 en het stelen van $7 miljoen, staat op de FBI’s opsporingslijst maar is nooit gepakt en leeft vermoedelijk op Cuba.

Dit roept vragen op over de effectiviteit van internationale juridische samenwerking en de capaciteiten van rechtshandhavingsinstanties om te gaan met de vaak ingewikkelde speurtochten die door grenzen en juridische belemmeringen heen lopen. 

Zoals bij de personen genoemd in historische zaken, vragen velen zich af of Bouterse en Dijksteel ooit zullen worden gevonden of verantwoording zullen moeten afleggen voor hun daden.

De gemeenschap en autoriteiten houden de zaak nauwlettend in het oog, hopend dat gerechtigheid zal zegevieren. De tijd zal moeten uitwijzen of deze zaak uiteindelijk een oplossing zal kennen, of dat het toegevoegd zal worden aan de lange lijst van onopgeloste vluchtverhalen die de wereld reeds rijk is.

error: Kopiëren mag niet!