Mexico’s rechtszaak ter waarde van 10 miljard dollar tegen Amerikaanse wapenmakers kan doorgaan, oordeelt het Hof van Beroep

De rechtszaak van Mexico tegen Amerikaanse wapenfabrikanten, waarin een schadevergoeding van 10 miljard dollar wordt geëist, mag doorgaan na een uitspraak van een Amerikaans Hof van Beroep. Deze beslissing maakt een eerder vonnis ongedaan dat de fabrikanten op grond van de PLCAA (Protection of Lawful Commerce in Arms Act) uit 2005 immuniteit bood voor civiele aansprakelijkheid. De rechtszaak houdt in dat de wapenfabrikanten verantwoordelijk zouden moeten zijn voor de handel in hun producten die uiteindelijk bij Mexicaanse drugskartels belanden.

Mexicaanse functionarissen hadden de beslissing van 2022 aangevochten en de rechter van het eerste circuit, William J. Kayatta, gaf aan dat de Mexicaanse regering plausibel heeft beweerd dat hun claim is vrijgesteld van deze immuniteit. De rechters oordeelden dat de fabrikanten de onwettige handel van hun wapens naar Mexico hielpen en aanmoedigden.

Gun control groups in de VS steunen de zaak van Mexico, en GAGV noemde de uitspraak een “mijlpaalbesluit”. Tegelijkertijd heeft Larry Keane van de National Shooting Sports Foundation aangegeven het niet eens te zijn met de beslissing en is Mexico geadviseerd zich te focussen op het aansprakelijk stellen van criminelen in eigen land in plaats van de wapenindustrie de schuld te geven.

In de oorspronkelijke rechtszaak uit 2021 is beweerd dat 2,2% van de jaarlijks in de VS vervaardigde wapens naar Mexico werd gesmokkeld, waarvoor de in de zaak vermelde bedrijven grotendeels verantwoordelijk zouden zijn.

error: Kopiëren mag niet!