Internationale bescherming van voortvluchtige criminelen met politieke banden

De Surinaamse gemeenschap verkeert in onrust nu de actieve jacht op de vroegere president en partijleider van de NDP  Desi Bouterse door de lokale wetshandhaving is ingezet. Als boegbeeld van de op een na grootste politieke partij in Suriname is Bouterse op de nationale opsporingslijst geplaatst voor meervoudige moord en moet hij een celstraf van twintig jaar uitzitten.

Hij wordt daarbij vergezeld door Iwan Dijksteel, een medeverdachte in hetzelfde dossier, die gezocht wordt om een gebangenisstraf van vijftien jaar te volbrengen. Beide mannen zijn momenteel op de vlucht en hun huidige locatie blijft een mysterie.

Het is een bekend fenomeen dat vluchtende misdadigers hun toevlucht zoeken in landen die hen bereidwillig opnemen, vooral als deze landen geen uitleveringsverdrag hebben met de landen waar de betrokkenen worden gezocht.

Het valt daarom niet uit te sluiten dat Desi Bouterse en Iwan Dijksteel ondergedoken zijn in een ander land.

Het blijft afwachten waar Desi Bouterse en Iwan Dijksteel zich momenteel bevinden en of zij mogelijk bescherming krijgen in een ander land. De Surinaamse autoriteiten doen er alles aan om hen op te sporen en te berechten voor de misdaden waar zij van worden verdacht.

De zaak van de voortvluchtige ex-president heeft een politieke dimensie gekregen, aangezien hij aan het hoofd staat van een belangrijke politieke partij in Suriname. Landen bieden soms bescherming aan voortvluchtige criminelen met politieke banden of in situaties met een internationaal politiek aspect, zoals bij politieke asielzoekers die uitlevering weigeren vanwege een onrechtvaardig rechtssysteem of het ontbreken van uitleveringsverdragen. Voorbeelden zijn Julian Assange die asiel kreeg in de Ecuadoraanse ambassade in Londen, Edward Snowden die asiel verkreeg in Rusland, Luis Posada Carriles die beschermd werd in de VS vanwege anti-Castro-activisme, Roman Polanski die naar Frankrijk vluchtte en daar niet werd uitgeleverd vanwege zijn staatsburgerschap, en Bobby Fischer die in IJsland bescherming vond en ook niet werd uitgeleverd aan de VS.

De bescherming van voortvluchtige politieke personen kan echter leiden tot diplomatieke spanningen tussen staten. Elk geval is uniek en afhankelijk van de individuele omstandigheden en de internationale betrekkingen op dat moment.

Voor de Surinaamse gemeenschap is het nieuws over de actieve zoektocht naar Desi Bouterse en Iwan Dijksteel schokkend. Het is belangrijk dat gerechtigheid wordt nagestreefd en dat zij verantwoordelijk worden gehouden voor hun daden.

error: Kopiëren mag niet!