Ergernis bij DNA-voorzitter over uitlandigheid ministers tijdens begrotingsbehandeling

“Wel een vreemd verschijnsel hoor”

Bij aanvang van de voortgang van de begrotingsbehandeling in De Nationale Assemblee (DNA) stak Assembleevoorzitter Marinus  dinsdagochtend zijn ergernis over de afwezigheid van een aantal bewindslieden niet onder stoelen en banken.

Bee somde op, dat de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, 

Henry Ori van 23 tot en met 27 januari in Santiago, Chili, is vanwege een bijeenkomst van Latijns-Amerikaanse ministers van Onderwijs, minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie is van 19 tot en met 24 januari op Curaçao voor een vergadering met een stichting Beheer en minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) brengt van 22 tot en met 24 januari een werkbezoek aan Aruba en Curaçao.

“Ik vind het erg”

“Wel een vreemd verschijnsel hoor, regering”, sprak een zichtbaar geërgerde Bee, “dat we midden in een begrotingsbehandeling zitten en zoveel ministers uitlandig zijn”, “Dit moet wel gezegd worden, want het parlement heeft alle parlementaire delegaties naar het buitenland aangehouden om uw begroting als regering te behandelen. Ik vind het erg”, verzuchtte de Assembleevoorzitter. 

Vicepresident Ronnie Brunswijk zei in reactie het jammer te vinden, dat de begroting wordt behandeld terwijl er ministers uitlandig zijn. “Maar, als een minister weggaat, dan is dat  noodzakelijk. De regering is hier, als er vragen beantwoord moeten worden dan is de regering hier om die vragen te beantwoorden. We beseffen ons, dat je niet weg kunt gaan als de begroting wordt behandeld, maar bij bepaalde vergaderingen is een minister verplicht om daarbij aanwezig te zijn. In die gevallen gaat een minister wel weg, in andere gevallen zal de minister wel hier zijn.”

Het Assembleelid Melvin Bouva (NDP) stak zijn mening over de afwezigheid van ministers ook niet onder stoelen en banken. “Ik maak dit voor zover mijn geheugen strekt voorzitter, voor het eerst mee. Wanneer hier een begrotingsbehandeling wordt gehouden dan is De Nationale Assemblee daar om die begroting te behandelen. Wij zijn hier te lande om dat werk te doen. Hetzelfde verwachten we van de regering.”

“Wij vinden het onacceptabel”

“Maar, dat minister Amoksi naar Curaçao is voor een bespreking met een stichting….. een stichting Beheer, om daar een werkbezoek aan te brengen!? Van de minister van BIBIS weten we al lang dat hij liever ergens anders wil zijn dan hier in het parlement om zijn werk te doen. Wij vinden het onacceptabel. We kijken uit naar wanneer dit gedrag verandert en eigenlijk moeten we nu voortgaan onder protest om niet te zeggen, dat we de vergadering moeten staken.”

PK

error: Kopiëren mag niet!