De wereld blijft op 90 seconden voor middernacht staan

DOOR JORDI BOU
January 23, 2024 – De Doomsday Clock, die aangeeft hoe dichtbij de vernietiging van de mensheid staat, blijft op 90 seconden voor middernacht staan, terwijl het conflict in Oekraïne voortduurt en de oorlog in het Midden-Oosten oplaait.

Het Bulletin of the Atomic Scientists zette, net als vorig jaar, de klok op 90 seconden vóór middernacht – het theoretische punt van vernietiging.

Wetenschappers stellen de klok in op basis van ‘existentiële’ risico’s voor de aarde en haar bewoners: nucleaire dreiging, klimaatverandering en ontwrichtende technologieën zoals kunstmatige intelligentie en nieuwe biotechnologie.

Elk jaar beslist de BAS of de gebeurtenissen van het voorgaande jaar de mensheid dichter bij of verder van de vernietiging hebben gebracht.

Het idee begon in 1945, toen wetenschappers die aan het Manhattan Project werkten – de eerste kernwapens ter wereld ontwikkelden – het Bulletin of the Atomic Scientists of Chicago (BAS) creëerden om de mensheid te waarschuwen voor de gevaren van een nucleaire oorlog. Twee jaar later lanceerde BAS zijn Doomsday Clock.

error: Kopiëren mag niet!