De gesprekken in Gaza streven naar een wapenstilstand van een maand

DOOR DUNCAN MIL
January 24, 2024 – Intensieve bemiddelingspogingen onder leiding van Qatar, de VS en Egypte zouden kunnen leiden tot een uitwisseling van Israëlische gijzelaars voor Palestijnse gevangenen tijdens een een maand durende wapenstilstand tussen Israël en Hamas.

De laatste ronde van pendeldiplomatie begon op 28 december en heeft de meningsverschillen over de duur van een aanvankelijk staakt-het-vuren teruggebracht tot ongeveer 30 dagen, nadat Hamas eerst een wapenstilstand had gezocht die enkele maanden zou duren, vertelde een functionaris aan Reuters.

Een woordvoerder van het Witte Huis zei dinsdag dat de Amerikaanse Midden-Oostengezant Brett McGurk in de regio was – de tweede keer in een week – voor discussies over de vrijlating van gijzelaars en dat Washington een langere ‘humanitaire pauze’ zou steunen.

“We staan open voor alle initiatieven en voorstellen, maar elke overeenkomst moet gebaseerd zijn op het beëindigen van de agressie en de volledige terugtrekking van de bezetting uit de Gazastrook”, zei Hamas-functionaris Sami Abu Zuhri maandag tegen Reuters.

Eén aanbod van Israël is om de oorlog te beëindigen als Hamas Yahya Sinwar en Mohamed al-Deif verdrijft, die Israëls belangrijkste doelwitten zijn om te doden of gevangen te nemen na de dodelijke grensoverschrijdende rampspoed van Hamas in oktober.

error: Kopiëren mag niet!