Rusland Nieuwe Top Olieleverancier van China

Rusland heeft Saoedi-Arabië ingehaald als de grootste olieleverancier van China, ondanks westerse sancties tegen het Kremlin vanwege het conflict in Oekraïne. China’s import van Russische olie bereikte een record van 107 miljoen ton in 2023, wat een kwart meer is dan het jaar ervoor. De import uit Saoedi-Arabië lag lager met bijna 86 miljoen ton, waardoor Rusland voor het eerst sinds 2018 weer de toppositie inneemt met een gemiddelde van 2,15 miljoen vaten per dag.

De toename in imports uit Rusland is deels te wijten aan de korte verzendafstanden van de ESPO-zendingen vanuit het Verre Oosten en het meningsverschil van China met Iraanse exporteurs. Ondanks een westerse prijsplafond op Russische olie, werd het vaak voor meer dan $60 per vat verkocht, met een totale waarde van $60,6 miljard in 2023. Irak en Maleisië volgden als de derde en vierde grootste olieleveranciers aan China.

Verder werd Rusland ook de belangrijkste stookolieleverancier van China met een export van 9,6 miljoen ton, gevolgd door Maleisië. Dit benadrukt de veranderende geopolitieke dynamiek in de energiehandel ondanks internationale sancties.

error: Kopiëren mag niet!