Vandaag in 1981: Tijdschrift Rolling Stone verscheen met iconische frontfoto met John Lennon

Anderhalve maand na de schokkende moord op John Lennon, op 22 januari 1981, lag de John Lennon-tribute-uitgave van het tijdschrift Rolling Stone in de kiosk, met een omslagfoto van een naakte Lennon, opgerold in een foetale omhelzing van zijn volledig geklede vrouw Yoko. Ono.

Het iconische portret van Annie Leibovitz zou het definitieve beeld worden van misschien wel het meest gefotografeerde echtpaar uit de muziekgeschiedenis.

Onmiddellijk na de moord op Lennon verzamelden duizenden rouwenden zich spontaan buiten het flatgebouw van hem en Yoko Ono in Central Park West, de Dakota. Tienduizenden anderen verzamelden zich zes dagen later in New York, Liverpool en andere wereldsteden om Yoko’s verzoek om een stille wake van tien minuten ter nagedachtenis van John te honoreren.

De inmiddels beroemde foto van John en Yoko was des te aangrijpender, omdat hij werd genomen op de ochtend van 8 december 1980, slechts twaalf uur vóór de dood van Lennon. Leibovitz was door Rolling Stone gestuurd om een beeld van Lennon alleen vast te leggen voor een geplande cover, en moest met John over de kwestie onderhandelen.

Leibovitz herinnerde zich jaren later dat Rolling Stone-redacteur Jann Wenner ‘me nooit vertelde wat ik moest doen, maar deze keer deed hij dat wel. Hij zei tegen mij: ‘Geef me alsjeblieft wat foto’s zonder Yoko’. Dan loop ik naar binnen en het eerste wat Lennon tegen me zegt is: ‘Ik wil bij haar zijn.’”

error: Kopiëren mag niet!