NDP in impasse: Meerderheid ziet partij zonder Bouterse rooskleuriger

Voortvluchtige voorzitter Bouterse achtervolgd door gerechtigheid en onzekerheid voor toekomst NDP

In een verwikkeling die de politieke toekomst van de Nationale Democratische Partij (NDP) in zijn greep houdt, wordt ex-president en partijleider Desi Bouterse door de autoriteiten gezocht om een gevangenisstraf van 20 jaar uit te zitten wegens betrokkenheid bij meervoudige moorden. Deze escalatie heeft binnen de partij en de bredere samenleving voor aanzienlijke onrust gezorgd.

Om de publieke opinie hoorbaar te maken, heeft Dagblad Suriname een webpoll georganiseerd met een prangende vraag: “Is de NDP beter af zonder Desi Bouterse aan het roer?” 

De uitslag was ondubbelzinnig – een overweldigende meerderheid van 69% (1.249 stemmen) meent dat de partij erop vooruit zou gaan zonder Bouterse, tegenover slechts 31% (557 stemmen) die het tegendeel beweert.

Met het schip zonder kapitein, staat de NDP voor de toornige vraagstelling: hoe nu verder? De statuten van de partij moeten duidelijkheid verschaffen over de duur waarmee de positie van voorzitter onbezet mag blijven, een scenario dat tot dusver als onwaarschijnlijk werd beschouwd.

Desondanks zijn de meningen binnen de NDP zelf uiteenlopend. Terwijl sommige leden de afwezigheid van Bouterse als een verlies beschouwen, zijn er ook groeperingen binnen de partij die hun mond gesloten houden; zij beschouwen Bouterse als een struikelblok voor mogelijke samenwerkingen met andere partijen. Onder deze omstandigheden lijkt de loyaliteit aan Bouterse te verschuiven en wordt de potentiële kans voor vernieuwing en politieke groei binnen de partij onderzocht.

Onder Bouterse’s leiderschap was de NDP ooit de grootste partij van Suriname, maar het tij is gekeerd, en nu is zij de tweede grootste. De ontstane machtsschommelingen kunnen een nieuwe politieke dynamiek in Suriname teweegbrengen als de partij zich heroriënteert zonder haar langdurige boegbeeld.

De tijd dringt voor de NDP om een nieuw hoofdstuk in te luiden en zich te hervormen in het licht van recente ontwikkelingen. De keuzes die nu gemaakt worden, zullen bepalend zijn voor de politieke toekomst, niet alleen voor de partij maar voor heel Suriname.

error: Kopiëren mag niet!