In april 2025 worden nieuwe rijstrassen geïntroduceerd

Er zijn twee rijstrassen geïdentificeerd waarvan dit seizoen op het terrein van SNRI/ADRON (Stichting Nationaal Rijstonderzoek Instituut / Anne van Dijk Rijst Onderzoekscentrum Nickerie) te Europolder in het district Nickerie elite zaaizaad wordt gemaakt. 

In november dit jaar zal de eerste nabouwzaad worden geproduceerd, welke in april 2025 zal worden geoogst. Dan zullen de nieuwe rijstrassen officieel worden geïntroduceerd. 

Minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) zegt dat er wel geïnvesteerd moet worden in een nieuwe zaadschoner. De oude voldoet niet meer. Daarnaast gaan de onderzoeksactiviteiten naar het ontwikkelen van nieuwe rijstrassen en betere cultuurmaatreglen gewoon door. Hierdoor zal de uitgifte van nieuwe rijstrassen frequenter kunnen plaatsvinden en kan verder antwoord worden gegeven aan de uitdagingen van klimaatverandering.

In de voorbije jaren is er heel weinig of nauwelijks gewerkt aan de ontwikkeling van nieuwe rijstrassen in Suriname. Hierdoor is de kwaliteit van het zaaizaad sterk achteruit gegaan.

Het niet beschikken over kwalitatief goede zaaizaad is een van de vele problemen waarmee de rijstsector in Suriname al enige jaren kampt. Slecht zaaizaad heeft niet alleen invloed op de oogstopbrengsten van de boeren maar ook op de kostprijs, vanwege cultuurtechnische aspecten. Om hiertegen enigszins het hoofd te bieden hebben rijstboeren in de voorbije jaren zaaizaad uit Guyana laten halen ten behoeve van de inzaai.

Met de nieuwe Surinaamse rijstrassen die nu in de pijplijn zitten, lijkt hierin eindelijk een eind aan te zullen komen.

SS

error: Kopiëren mag niet!