Het uitvoeren van de Nazi-groet (ook bekend als de Romeinse groet) aan het publiek is geen misdaad, oordeelde het Italiaanse Hooggerechtshof van Cassatie vrijdag. Het besluit had betrekking op een specifieke zaak uit 2016. De rechtbank benadrukte echter dat het beruchte gebaar een misdaad is als het gericht is op het aanwakkeren van politiek geweld of het herstellen van de fascistische partij. Niettemin is het volkomen legaal om hulde te brengen aan een overleden politicus of militaire leider met een Nazi-groet.
Deze controversiële uitspraak leidde tot kritiek in de Italiaanse media, omdat het onduidelijk is hoe de autoriteiten precies de ware motieven willen achterhalen van iemand die de groet brengt.
De uitspraak van de rechtbank kwam kort nadat een video waarop honderden mensen de Nazi-groet brachten in Rome viraal ging op sociale media. De Italiaanse premier Georgia Meloni en haar partij Broeders van Italië kregen massale kritiek omdat ze weigerden de gebeurtenis te veroordelen en werden er opnieuw van beschuldigd sympathie te koesteren voor het fascisme.
De Nazi-groet wordt in de meeste landen beschouwd als een haatsymbool en het tentoonspreiden ervan zal waarschijnlijk worden gezien als een groot strafbaar feit, ook in China, Hongarije, Servië en Slowakije, evenals in sommige landen van West-Europa.
In de VS is het publiekelijk demonstreren van nazi-symbolen legaal onder het Eerste Amendement.
De Russische wetgeving veroordeelt het gebruik van nazi-symbolen en nazi-ideologie streng. Het tonen van de Nazi-groet of de swastika zal waarschijnlijk resulteren in een geldboete, terwijl pogingen om nazi-misdaden te vergoelijken gevangenisstraffen van meerdere jaren opleveren.