Niemand weet meer wat VREDE is

Smeekbeden om vrede zijn overal te horen, maar men doet het op de verkeerde manier. Men kiest partij, wekt medelijden op, scheldt en dreigt, dan ontstaat er i.p.v. vrede verdeeldheid, protestacties en spanningen. Landen proberen te bemiddelen, maar ook dat helpt niet.

Men heeft nog steeds niet door that darkness cannot drive out darkness, only light can do that. Hate cannot drive out hate: only love can do that.

De aanleiding tot al die spanningen en geweld in de wereld is de drang naar willen hebben, naar macht.                                                                                                              

Als inleiding een kort verhaaltje:

Een werkende moeder bracht haar twee kinderen elke dag naar de kinderopvang. Er was speelgoed zat voor de kinderen dus, hoefden ze zich niet te vervelen. Het ene kind kroop direct over de vloer en ging met de autootjes spelen. Het andere kind echter, pakte het speelgoed af en verkondigde luid en duidelijk: “De bal en de auto zijn van mij! ”De moeder antwoordde:”Neen jongen dat speelgoed is niet van jou, probeer samen te delen dan heb je veel meer plezier.”

Dat accepteerde de jongen niet. In plaats van te spelen, klemde hij het speelgoed tegen zich aan, zat boos voor zich uit te kijken en bleef dreinen: ”Dit wil ik hebben!”

Toen de moeder hen weer kwam ophalen, was het dan ook een hele toer om het speelgoed achter te laten. De hele weg naar huis bleef dat kind huilen en dreinen De conclusie die je uit dit verhaal kunt trekken, is dat het ene kind uren lang erg veel plezier heeft gehad door te spelen en dat het andere kind alleen verdriet heeft gehad en niet heeft gespeeld. Elk kind had een andere attitude. Het ene kind kwam met de houding, dit speelgoed is niet van mij, ik mag er tijdens mijn verblijf hier van genieten. Het andere kind echter had vanaf het begin de houding van, ‘dit wil ik hebben en dit is van mij.’’Daardoor zat hij te piekeren hoe hij het tot zijn bezit kon maken en daarom had hij er niet mee gespeeld, geen plezier gehad, alleen maar verdriet. 

Dit verhaal kan ook van toepassing zijn op volwassenen daar de innerlijke structuur en dynamiek hetzelfde zijn als bij een volwassene. Ook volwassenen hebben vaak gedachten van ‘dit wil ik hebben.’  Bijvoorbeeld veel onrust, complicaties, fricties en stress in de wereld vindt zijn oorzaak in het willen hebben of willen bezitten en dat brengt verstoring in vredige gedachten.                    

Landen bedenken allerlei trucs om hetgeen ze van andere landen willen (grondstoffen, olie, grond, heerschappij) in hun bezit te krijgen. Ze zijn zelfs bereid om oorlog te voeren. En degene die ze in de weg staat, is de vijand. Men stopt dan tijd en energie in het bedenken hoe in het bezit van die dingen te komen. Op dit moment willen vele leiders macht bezitten in hun eigen land maar ook over andere landen en daarom is er geen harmonie mogelijk.

Er bestaat echter niet alleen rijkdom van geld, grond en grondstoffen. Er zijn hogere vormen van rijkdom namelijk de rijkdom van een vredevolle geest. Innerlijke rijkdom en vrede, kan je niet kopen zoals je materiële dingen kunt kopen maar het vraagt wel een bepaalde verfijning en inzicht van jou om dat als rijkdom te zien. Met een mind vol van, dit wil ik hebben of bezitten, is het onmogelijk om die hogere rijkdom te appreciëren. Niemand kan het aan jou geven. Vrede begint in je eigen hoofd en hart. Het komt niet zomaar aanwaaien. Het zaad is daar in je geest en jijzelf moet dat zaadje voeden

Elk mens moet zich afvragen wat de conditie is van zijn eigen geest en in hoeverre je vrij bent van verlangen, van willen hebben, van nemen en willen verzamelen. Dat wat je denkt, bepaalt namelijk je houding in het leven en dat kan zijn de drang van’ ik wil dit hebben en bezitten of van, laten we samen delen zodat we allen kunnen overleven.’ En daardoor kan je gemakkelijker geven en delen. Mensen denken vaak dat ze steeds meer nodig hebben om gelukkig te zijn en om erbij te horen. Met zo een mindset kun je nooit in broederschap leven. 

Die innerlijke oorlog, die ontevredenheid, kan leiden tot de echte oorlog. De sleutel tot vrede en vreugde in het leven en in de wereld is een bewustheid shift van ik hoef het niet te bezitten, samen delen is veel vruchtbaarder en vredevoller. Alleen zo kunnen we in harmonie leven met anderen en uiteindelijk een samenleving creëren die vredevol is.

Niemand weet meer wat vrede is

Wanhopige armen

Die tussen puinhopen graaien

Naar een teken van leven

Voor hen is vrede….

Een groot vraagteken

Atoomwapens

Voortsnellende ambulances

Gillende sirenes

Doodsbange kreten

Men weet niet meer

Wat vrede is.

Drones en kanonnen

Zelfmoordbommen

Weggevaagde steden                                                                                     

bevroren gewetens

Hoe krijgen we vrede?

Niemand schijnt het te weten

Onschuldige  kinderen

gezoogd met haat

Een kinderhand

die een granaat oppakt

Gewapende tieners

die niet weten

waarom hun ouders haat prediken

Ze hebben nog nooit

Van vrede gehoord.

Kijvende ouders

Agressieve hangjongeren

Onveilige buurten

Gescheld op de muren

Zelfs op een steenworp afstand

Is vrede….een fata morgana

Wie…o…wie durft het eerste zaadje

van vrede zaaien?

Zodat elk hart voorgoed zal weten

Wat vrede betekent.

“When the power of love overcomes the love of power, the world will know peace.” ― Jimi Hendrix

Josta Vaseur

error: Kopiëren mag niet!