Venezolaanse VP Rodriguez: Amerikaanse Blokkade Schade Zeevervoer**

Volgens de Venezolaanse vicepresident Delcy Rodriguez heeft de Amerikaanse sanctiepolitiek grote gevolgen voor het zeevervoer van Venezuela. Tijdens een ontmoeting met de secretaris van de Internationale Maritieme Organisatie (IMO) in Londen, lichtte Rodriguez toe dat 39 schepen van het staatsoliebedrijf PDVSA en 30 koopvaardijschepen lijden onder de sancties.

Rodriguez noemde Venezuela het vierde land ter wereld met de meeste gesanctioneerde schepen en wees op de ernstige financiële impact die dit heeft. Venezuela zou een verlies geleden hebben van 4 miljard vaten olieproductie wat neerkomt op een inkomstenderving van ongeveer 323 miljard dollar. De totale schade aan de Venezolaanse economie wordt zelfs geschat op 642 miljard dollar.

Meer dan 900 beperkende maatregelen, geïnitieerd door de VS en bondgenoten, blijven Venezuela economisch benadelen. Dit heeft bovendien indirecte gevolgen voor arme landen zoals Haïti, die afhankelijk waren van goedkope brandstof uit Venezuela via het Petrocaribe-programma.

Rodriguez benadrukte dat het opheffen van de blokkade tegen Venezuela niet alleen een eis vanuit internationaal protest is, maar ook een recht voor het Venezolaanse volk. Ze besprak verder met Dominguez Velasco de impact van klimaatverandering op het zeevervoer en de internationale handel, inclusief problemen zoals verminderd verkeer door het Panamakanaal door droogte en El Niño. Tevens kwamen de schadelijke milieugevolgen van oliewinning in omstreden maritieme gebieden rond Guayana Esequiba aan bod.

error: Kopiëren mag niet!