Op de Hawaiiaanse eilanden werpt op 17 januari 1893 een groep Amerikaanse suikerplanters onder leiding van Sanford Ballard Dole koningin Liliuokalani, de Hawaiiaanse monarch (zie foto), omver en vestigt een nieuwe provinciale regering met Dole als president. De staatsgreep vond plaats met voorkennis van John L. Stevens, de Amerikaanse minister van Hawaï, en 300 Amerikaanse mariniers van de Amerikaanse kruiser Boston werden naar Hawaï geroepen, naar verluidt om Amerikaanse levens te beschermen.
De eerste bekende kolonisten van de Hawaiiaanse eilanden waren Polynesische reizigers die ergens in de achtste eeuw arriveerden, en in het begin van de 18e eeuw kwamen de eerste Amerikaanse handelaren naar Hawaï om het sandelhout van het eiland te exploiteren, dat destijds in China zeer gewaardeerd werd.Amerikaanse missionarissen en planters brachten grote veranderingen teweeg in het politieke, culturele, economische en religieuze leven op Hawaï, en in 1840 werd een constitutionele monarchie gevestigd, waardoor de Hawaiiaanse monarch een groot deel van zijn gezag werd ontnomen. Vier jaar later werd Sanford B. Dole geboren in Honolulu, Hawaii, uit Amerikaanse ouders.
In 1887 werd in Pearl Harbor een Amerikaanse marinebasis gevestigd als onderdeel van een nieuwe Hawaiiaanse Grondwet. In 1891 besteeg Liliuokalani, de zuster van wijlen koning Kalakaua, echter de troon, weigerde de Grondwet van 1887 te erkennen en verving deze door een grondwet die haar persoonlijke autoriteit vergroot.
In januari 1893 pleegde een revolutionair ‘Comité voor Veiligheid’, georganiseerd door Sanford B. Dole, een staatsgreep tegen koningin Liliuokalani met de stilzwijgende steun van de Verenigde Staten. Op 1 februari erkende minister John Stevens op eigen gezag de nieuwe regering van Dole en riep Hawaï uit tot Amerikaans protectoraat. In 1898 brak de Spaans-Amerikaanse oorlog uit en twee jaar later werd Hawaï georganiseerd in een formeel Amerikaans grondgebied en in 1959 kwam het als 50e staat de Verenigde Staten binnen.