SEOB schetst economische vooruitzichten voor 2024 met aanbevelingen voor duurzaam herstel

De Stichting Economisch Onderzoek en Beleid (SEOB) heeft in haar 7e bulletin een positief beeld geschetst voor de Surinaamse economie in 2024, met de belangrijke kanttekening dat het herstel afhankelijk is van vertrouwen van investeerders en stabiliteit in de wisselkoers en inflatie. De opstart van de offshore oliesector wordt als cruciaal moment beschouwd dat de economie significant kan opkrikken, met TotalEnergies en Apache die een investeringsbesluit nemen over blok 58.

De overheid wordt geadviseerd om zich te richten op de versterking van lokale instituten, het verduurzamen van overheidsfinanciën, en het garanderen van sociale zekerheid te midden van kostenverhogende maatregelen. SEOB onderstreept het belang van fiscale discipline en het verhogen van overheidsinkomsten door effectievere belastinginning.

Specifieke aandacht wordt gevraagd voor de groei en ondersteuning van het midden- en kleinbedrijf en het verbeteren van de toegang tot krediet. Sectorplannen worden voorgesteld om de concurrentiepositie van strategische sectoren, zoals agro-processing en ecotoerisme, te versterken.

SEOB benadrukt ook het belang van corruptiebestrijding en de noodzaak van het uitvoeren van de aanbevelingen van de CFATF voor de aanpak van witwaspraktijken en terrorismefinanciering, waaronder het betrekken van de private sector en banken bij nationale anti-witwascommissies.

Met het oog op de naderende voltooiing van het huidige IMF-programma, pleit SEOB voor de overweging van een “Policy Coordination Instrument” om de sterke instituties die van cruciaal belang zijn voor duurzame vooruitgang, verder te ondersteunen. Dergelijk beleid heeft in het verleden al aantoonbaar bijgedragen aan economische groei in andere landen zoals Barbados en Jamaica.

Al met al zet SEOB een heldere lijn uit voor het herstel van Suriname en drukt het de noodzaak uit van samenwerking tussen de overheid, het bedrijfsleven en financiële instellingen om de economie weer op koers te krijgen.

error: Kopiëren mag niet!