President Santokhi: “Geen amnestie voor Bouterse na intrekking wet en uitspraak rechter”

Volgens president Chandrikapersad Santokhi is de regering van mening dat het vonnis dat door het Hof van Justitie is uitgesproken recht is. “Recht is recht. Wij houden ons daaraan. Over de Amnestiewet zijn diverse meningen, maar de regering is van mening dat met de uitspraak van de onafhankelijke rechter er een uitspraak is. Ook heeft de Nationale Assemblee de wet reeds ingetrokken”, zo stelde het staatshoofd dinsdag desgevraagd aan journalisten tijdens de viering van het 75-jarig bestaan van zijn partij de VHP, na aanhoudende controverse rond Desi Bouterse. 

Voortvluchtig 

De oud-president moest zich afgelopen vrijdag melden bij de Centrale Penitentiaire Inrichting te Santo Boma. Bouterse werd op 20 december 2023 door het Hof van Justitie als hoofdverdachte in het 8 decemberstrafproces tot twintig jaar celstraf veroordeeld. Vijf nieuwe advocaten hadden namens Bouterse een verzoek ingediend bij het Openbaar Ministerie (OM), het Hof van Justitie en de minister van Justitie en Politie om de uitvoering van het vonnis op te schorten. Het OM heeft dit verzoek resoluut afgewezen.

Medeverdachten Stephanus Dendoe, Ewald Gefferie, Benny Brondenstein en Iwan Dijksteel hebben elk 15 jaar gevangenisstraf opgelegd gekregen. 

Maar, Bouterse houdt zich schuil. De Nationale Democratische Partij (NDP), waarvan Bouterse nog voorzitter is, heeft tijdens de laatste politieke bijeenkomst de leden opgeroepen om de rust te bewaren. Volgens de vrouw van Bouterse, Ingrid Waaldring-Bouterse, is de uitspraak van het Hof een politiek vonnis en zal er dus een politiek antwoord gegeven worden. Volgens haar is de NDP een strijdvaardige en revolutionaire partij die solidair is met de leider van de revolutie. De NDP geeft aan zich niet te kunnen vinden in het gevelde politieke vonnis. 

Faciliteiten 

President Santokhi gaf maandag desgevraagd aan dat de procureur-generaal (pg) belast is met de uitvoering van het vonnis. Er is volgens hem een regulier overleg tussen de autoriteiten, omdat bij detentie de staat verantwoordelijk is voor de veiligheid van gedetineerden. Ook gaf de president aan dat de faciliteiten die Bouterse had als voormalig staatshoofd worden ingetrokken. Een groot deel is al ingeleverd. Dit proces is gelijktijdig ingezet na de uitvoering van het vonnis.

error: Kopiëren mag niet!