Tarnadi plaatst vraagtekens bij investeringsprojecten in Coronie

Remie Tarnadi, Assembleelid uit Coronie, plaatst vraagtekens bij de twee investeringsprojecten die recentelijk in het district zijn gelanceerd en waarmee de uitgifte van grote lappen grond gepaard is gegaan. Het Assembleelid hoopt niet dat deze projecten bewust gecreëerde constructies zijn om grote lappen grond te bemachtigen en waarmee met deze na eventuele mislukking, in de toekomst gespeculeerd zal worden. 

Het gaat om het Pomeroon cocosproject op 1.000 hectare grond dat door de overheid beschikbaar is gesteld, met een optie voor uitbreiding naar 5.000 hectare. Over het tweede projecHt, met name het Tambaqui visproject dat onlangs is gelanceerd, is weinig bekend. Op zich zijn deze investeringsprojecten geen slechte ontwikkeling, maar het is zeer kwalijk dat de Coroniaanse gemeenschap heel slecht is geïnformeerd en voorbereid.

Onduidelijkheden

Het Pomeroon Coconut & Spices is al enkele jaren actief in Guyana op een stuk areaal van 70 hectare. Op een areaal van 1.000 hectare in het district Coronie wil het bedrijf 65.000 cocosbomen planten. Tarnadi wil weten waarom het bedrijf voor uitbreiding naar Suriname is uitgeweken. 

Hij wil weten of er enig concessie is gedaan aan het bedrijf zijdens de Surinaamse overheid, vanwege het feit dat zij het project volledig financiert. Waarom is het bedrijf niet geïnteresseerd in de huidige cocosaanplant? De parlementariër wil weten of er een verwerkingsfabriek gaat komen.

Naast de productie van cocoswater als core business, welke na 4 jaren zal worden gerealiseerd, zal dit project naar zeggen zorgen voor werkgelegenheid. Tarnadi wil weten op welk project moment de Coronianen ingezet zullen worden en hoeveel. Het is ook niet duidelijk of de huidige cocostelers in het district erbij betrokken zullen worden. 

Projectplan onbekend

De president heeft tijdens een recent bezoek aan Coronie gezegd, dat nu pas, na drie maanden van de start van het project, gekeken zal worden naar geschikte machines vanwege de bodemgesteldheid. “Dus de grond wordt eerst uitgegeven zonder een bekend projectplan, om daarna pas te kijken naar de bodemgesteldheid”, aldus Tarnadi. Hetzelfde zou volgens hem ook gelden bij het Tambaqui visproject, waarover niets bekend is. Het is niet duidelijk wat dit project precies inhoudt en wie de investeerders zijn. Wat zal de betrokkenheid van de Coroniaanse vissers zijn? 

Het Assembleelid wil weten of dit project gewoon vernoemd is naar de Tambaqui vis, of dat daadwerkelijk de Tambaqui vis zal worden gekweekt. De Tambaqui vis staat bekend als Pacu en is een roofvis. Deze vissoort eet voornamelijk eieren die door vissen gelegd worden in parwa- en mangroveplanten. Afgevraagd wordt of er is nagedacht over de negatieve effecten op het plaatselijk ecosysteem. 

SS

error: Kopiëren mag niet!