In het 7e bulletin van het Surinaamse Economisch en Ontwikkelingsbureau (SEOB) wordt een moment genomen om terug te kijken naar de economische ontwikkelingen van 2023. Daarnaast worden er adviezen gegeven voor de middellange termijn, bedoeld om de regering te ondersteunen bij het uitvoeren van het IMF-programma en het nationale economisch herstelplan.
2023 liet een wisselend economisch landschap zien, waarbij een teruglopende, maar nog steeds hoge inflatie de boventoon voerde. De consumentenprijzen stegen minder snel, met een geschatte jaarlijkse inflatie van 33% in december 2023. Dit was mede te danken aan een stabielere wisselkoers, als resultaat van strakkere monetaire maatregelen. De afbouw van subsidies op nutstarieven en brandstofprijzen leidde echter tot een prijsopdrijvend effect.
Ondanks de positieve signalen in de vorm van verminderde inflatie en een stevigere wisselkoers bleef de economie kwetsbaar. Een stringent monetair beleid had tot gevolg dat kredietverlening afnam en rentes stegen, wat vooral lokale bedrijven raakte. In de eerste helft van 2023 nam de economische activiteit sterk af, alhoewel de Centrale Bank van Suriname (CBvS) via de Maandelijkse Index voor Economische Activiteit (MEAI) signalen van herstel zag in de tweede helft van het jaar. Ondanks verbeteringen in de mijnbouwsector bleef opleving in niet-mijnbouw economische sectoren uit.
Overheidsoverschotten werden gezien op de lopende rekening, waarbij het waarschijnlijk is dat de gestelde ‘performance criteria’ door de overheid behaald zullen worden. Toch bleef de overheid achter in haar verplichting om substantiële sociale uitgaven te realiseren als bescherming voor de zwakkeren. De staatsschuld klom op tot 141% van het Bruto Binnenlands Product (BBP), wat voornamelijk toegeschreven kan worden aan het valuta-effect van buitenlandse leningen en toenemende schulden bij multilaterale en commerciële geldschieters.
Ondertussen zagen we binnen de bankensector een verbetering in solvabiliteit, vooral bij kleinere banken. Desondanks bleef de kwaliteit van activa een punt van zorgen. Niet-presterende leningen bereikten een hoogte van 14% in september. De winstgevendheid van de sector lijkt stabiel, maar liquiditeit is gedaald als gevolg van de aangescherpte monetaire maatregelen. Leenrentes zijn in de loop van 2023 gestegen, waarmee de kosten voor het verkrijgen van kapitaal zijn toegenomen.
Het bulletin sluit af met aanbevelingen die zich richten op het doorvoeren van hervormingen om de overheidsfinanciën te structureren, de bankensector te stabiliseren, fiscale transparantie te vergroten en het investeringsklimaat te verbeteren. Alleen met een gefocuste en consistente aanpak kan Suriname een stevig fundament voor economische stabiliteit en groei leggen in de middellange termijn.