330 vogels in verdachte Surinaamse vracht onderschept op Sri Lanka

De douane op Sri Lanka heeft een importeur toestemming gegeven om meer dan 300 vogels afkomstig uit Suriname in veilige bewaring te nemen, zodat hij ze in zijn pand in Hambantota kan vasthouden totdat een onderzoek is afgerond.

Douane-mediawoordvoerder Seevali Arukgoda vertelde de Sunday Times, dat een zending van de 330 vogels, die arriveerde in een privé-jet, na een eerdere zending exotische vogels, niet kon worden vrijgegeven vanwege een gebrek aan documenten en vergunningen, maar onder dierenquarantaine werd gehouden en werd toegestaan ‘veilige bewaring’ bij de importeur.

“We hebben de vogels niet vrijgegeven aan de importeur, we houden de vogels alleen op zijn terrein vanwege ruimtegebrek, en we kunnen de dieren niet naar de dierentuin sturen, omdat de ziekte zich van de vogels naar dierentuindieren zou kunnen verspreiden”, zei hij.

De uit Suriname geïmporteerde vogels bereikten de luchthaven van Mattala op 30 december, maar omdat er geen faciliteiten en ruimte waren bij de quarantaine voor dieren onder het Department of Animal Production and Health (DAPH), Department of National Zoological Gardens en ook de luchthaven Mattala, werden de vogels overgedragen op grond van een overeenkomst in bewaring gegeven aan de importeur.

De importeur dacht dat hij een tweede partij geïmporteerde vogels kon inklaren met behulp van eerder ingediende documenten, zei hij.

De heer Arukgoda zei dat er problemen zijn met de documenten en dat de vogels pas worden vrijgelaten nadat er onderzoek is gedaan. Twintig vogels zijn omgekomen, zei hij. Maar er zijn geluiden, dat ruim 40 vogels bij aankomst waren gestorven.

Samanatha Gunasekera, de oprichter van de Customs’ Biodiversity Protection Unit, en het voormalige hoofd ervan, vertelde de Sunday Times dat de douane voorzieningen heeft om verboden of beperkte voorwerpen in beslag te nemen.

Hij vermoedt dat Suriname de herkomst is van de vogels, berucht vanwege de vogel- en dierensmokkel vanuit het Amazoneregenwoud.

“Er is een grote kans dat deze vogels ziekteverwekkers bij zich dragen als ze in het wild worden gevangen, waardoor het toelaten van de vogels in het land en het toestaan dat de importeur ze in de nabijheid van een aantal vogelreservaten en vogelgebieden houdt, een bedreiging kan vormen voor inheemse en migrerende wilde populaties”, voegde hij toe

De heer Gunasekara had de directeur-generaal van de Douane op vrijdag 29 december 2023 een e-mail gestuurd om hem op de hoogte te stellen van de verzending van levende vogels.

De e-mail luidde: “Er zal morgen op 30 december 2023 een illegale verzending van levende vogels aankomen op de luchthaven van Maththala. Neem dringend actie om deze illegale activiteit te stoppen. ”

Beruchte reputatie van Suriname

Het Centre of Environmental Justice (CEJ) op Sri Lanka heeft in een verklaring haar bezorgdheid geuit over de import van vogels uit Suriname. Het CEJ schrijft onder andere: “Beoordelend de oorsprong van de vogels, gezien de beruchte reputatie van Suriname op het gebied van vogel- en dierensmokkel vanuit het Amazone-regenwoud. Onderzoek de potentiële risico’s van ziekten die deze vogels met zich mee kunnen brengen, rekening houdend met de grote kans dat ze in het wild worden gevangen.”

error: Kopiëren mag niet!