10-jarige Mariska: “Elkaar helpen is ook een stap naar vooruitgang”

“Elkaar helpen is ook een stap naar vooruitgang”, zegt Mariska. Zij is tien jaar en geeft aan dat vele kinderen net haar, met behulp van anderen het beter kunnen doen op school, maar dat niet zien. Ik doe mijn werk vaak met mijn ouders en dan krijg je een motivatie terwijl je het doet, dat is zeker goed. Maar als je met andere kinderen samenwerkt of oefent is het heel anders. Je gaat het beste willen zijn uit de groep en daarnaast heb je ook een gevoel waarbij je de ander wilt helpen en zo ook jezelf goed laten voelen. Samen iets bereiken is een heel ander gevoel”, zegt Mariska. 

“Ik heb dat toevallig bij de kinderclub geleerd en dat probeer ik ook met andere kinderen in de buurt te doen. Ik heb van vele kinderen op school geleerd dat zij dat niet weten. De meeste kinderen leren met hun ouders. omdat de meeste ouders verwachten dat als kinderen samen gaan oefenen zij vaak gaan spelen.”

Benito, die vijftien jaar is, geeft aan dat hij van zijn moeder niet samen mocht studeren met zijn vrienden. “Mijn moeder was zo streng toen ik jong was en aan het eind wil ik niet meer naar school en alleen maar werken. Ik zeg niet dat het mijn moeders schuld is dat ik niet meer naar school wil, dat is mijn gevoel. Als je iets pas leert kennen ga je het vaker willen doen. Ik ben dus uit dat vogelnest gegaan en heb gelijk met grotere vogels leren vliegen. Maar, ik zie dat veel volwassenen het nu anders doen en ik wil dat mijn zusje dat ook ervaart. Als je kinderen van jongs af samen laat werken, vooral het schoolwerk laat doen, dan is het anders. kinderen leren elkaar zo kennen en ook zichzelf. Ik ben geen volwassene en daarom luisteren velen niet. maar het is soms ook goed te luisteren naar een kind die het anders mee heeft gemaakt”, zegt Benito. 

Karina, leerkracht, geeft aan dat als kinderen samen werken zij dingen beter begrijpen en leren. “Op school is de situatie veel anders dan thuis, maar op school probeer ik de kinderen te leren wat ik kan en samen werken is het belangrijkste”, zegt Karina.

“Zij kennen wel het verschil tussen een repetitie en een oefening, maar dan zie je dat zij voor het beste willen. Aan het eind van het resultaat hoor je vaak, ik kon het beter of kan je me een andere keer helpen. Of je hoort, ik heb een tien en de ander nee, ik heb het gemist en heb een negen, maar andere keer haal ik je in. Het is leuk als kinderen zo op school bezig zijn. dan vechten over een telefoon. Kinderen bezighouden is wel een uitdaging, maar het is de moeite waard.”

TM

error: Kopiëren mag niet!