Verwachte lagere inflatie in 2024 moet ten goede komen van de burgers

Minister Raghoebarsing: “We gaan versnelling zien in de vooruitgang” 

Minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning is ervan overtuigd dat in 2024 de inflatie flink zal dalen en onder de 20% zal komen te liggen. “Alle indicaties wijzen op betere prestaties die gemaakt worden. De inflatie lag in 2023 lager dan wat wij voorspeld hebben. Het was ook lager dan het IMF projectie en dus onder de 40%. Dit geeft aan dat wij beter presteren dan wat het IMF projecteert. Het geeft ook aan dat onze eigen projecties beter moeten”, stelt de minister. 

Volgens Raghoebarsing waren de eerste projecties van het IMF voor 2024 dat de inflatie in de orde van 20% zal liggen. Maar die zijn inmiddels bijgesteld naar 17-14%. Volgens de bewindsman wijzen de berekeningen van de Surinaamse instituten waaronder het Bureau voor de Staatsschuld, het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) en het Planbureau dat de inflatie lager zal zijn. 

Inflatie 

Inflatie verwijst naar de stijging van prijzen voor goederen en diensten in een economie gedurende een bepaalde periode. Dit resulteert in een afname van de koopkracht van het geld. Inflatie betekent dat je met dezelfde hoeveelheid geld minder kunt kopen dan voorheen. Inflatie wordt vaak uitgedrukt als een jaarlijks percentage en wordt gemeten met behulp van verschillende indexen, zoals de consumentenprijsindex (CPI) door onder andere het ABS. Een zekere mate van inflatie wordt over het algemeen als normaal beschouwd in een gezonde economie. Hoge inflatie echter zoals in Suriname in de afgelopen jaren is problematisch, omdat het de koopkracht van het geld aantast en spaarders nadelig beïnvloedt. Het streven is meestal naar een matige en stabiele inflatie.

Discipline

Minister Raghoebarsing stelt dat er twee fundamentele voorwaarden zijn om de orde en rust in de economie te bewaren. Dat zijn de fiscale discipline oftewel in de begroting en monetaire discipline bij de Centrale Bank van Suriname. Het is volgens de minister baanbrekend dat in de afgelopen drie jaren de gigantische schade hersteld is. “We gaan versnelling zien in de vooruitgang”, aldus de minister.

Hij stelt verder dat de IMF-voorspellingen worden gemaakt zonder de opkomende olie- en gassector. Zolang die sector erbij komt zullen de projecties beter uitkomen. Nu al komen de positieve gevolgen van de investeringen tot uiting.

Raghoebarsing hoopt dat het goede werk wordt voortgezet. Het is te hopen dat de verwachte lagere inflatie in 2024 ten goede komt van de burgers die in de afgelopen jaren hun koopkracht sterk zagen dalen.

error: Kopiëren mag niet!