Voormalig president van Suriname, Desi Bouterse, is nu een voortvluchtige crimineel en wordt actief gezocht door de Surinaamse staat. De omstandigheden waarin Bouterse kon verdwijnen uit het zicht van de justitie blijven duister, wat duidelijke signalen geeft van een falend juridisch systeem.
Desi Bouterse kreeg de mogelijkheid zich vrijwillig aan te melden bij de autoriteiten. Toch, te midden van speculaties, hadden de verantwoordelijken kunnen anticiperen op zijn weigering daartoe. Zijn huidige verblijfplaats, of dat nu binnen de landsgrenzen of daarbuiten is, doet minder ter zake. Duidelijk is dat zijn bewegingsvrijheid sterk is ingeperkt en dat, gezien de kosten die met onderduiken gemoeid gaan, hij blijkbaar reeds enige tijd bezig moet zijn geweest met de voorbereidingen voor zijn vlucht.
Juridisch gezien is Bouterse’s rol uitgespeeld, een realiteit die hij ongetwijfeld erkent. Zijn aanhoudende afwezigheid tot wellicht de verkiezingen van mei 2025 wijst mogelijk op hoop op een toekomstig minder vijandig bewind dat hem gratie zou kunnen verlenen. Toch is de weg daarheen lang en vol onzekerheid.
Mogelijk hoopt Bouterse stiekem op een overeenkomst met de huidige regering, waarbij hij informatie of ondersteuning biedt in ruil voor clementie – een ‘duivelspact’. In het verleden heeft Bouterse zijn politieke huid meermaals gered, maar de huidige politieke context met nieuwe leiders in de VHP en NPS laat weinig ruimte voor dergelijke manoeuvres.
Zijn dagen lijken geteld zolang hij de status van gezocht persoon behoudt. Alle blufpoker van zijn handlangers ten spijt, zal dit het rechtssysteem niet van de wijs brengen. Het creëert wrijving en onrust binnen de samenleving, maar naarmate het duidelijk wordt dat Bouterse zowel nationaal als internationaal geen invloed meer uitoefent, zal deze onrust naar verwachting wegebben. Ook zijn eigen partijleden zullen op den duur moeten erkennen dat de eens zo invloedrijke figuur geen pionnen meer heeft om te spelen in het grote politieke spel.