Voortgang in IMF-programma en gemengd economisch beeld over 2023

 De Surinaamse Economische Observatorium (SEOB) heeft de voortgang van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) programma over 2023 gemonitord, waarbij belangrijke stappen werden genomen binnen de financiële sector, de overheid en fiscale hervormingen. Dit blijkt uit hun laatste terugblik en vooruitblikrapport.

Sinds de oprichting in juni van het voorgaande jaar, heeft het SEOB de samenleving geïnformeerd over de benodigde beleidsgebieden die de regering moet aanpakken. Belangrijke mijlpalen bereikt in 2023 omvatten de bekendmaking van voorstellen tot hervorming van elektriciteitstarieven, het uitrollen van plannen voor de herstructurering van de financiële sector, en de tijdige publicatie van een begrotingsuitvoeringsrapport en het jaarverslag van de Centrale Bank van Suriname voor 2020. Bovendien is er een herziening van de in 2023 geïntroduceerde BTW wet doorgevoerd.

Ondanks deze vorderingen, wijst het rapport op cruciale maatregelen die achterlopen of dringende actie vereisen. De herstructurering van de overheidsschuld vormt een noemenswaardige uitdaging die nog niet voltooid is.

Economisch gezien kent Suriname een dalende, maar nog steeds hoge inflatie, die is teruggelopen van boven de 50% tot rond de 33% in december 2023. De daling is toegeschreven aan stabiele wisselkoersen en strikte monetaire maatregelen. Daarentegen had de afbouw van subsidies op basisvoorzieningen een prijsopdrijvend effect op de economie.

Hoewel de maandelijkse index voor economische bedrijvigheid indicaties van groei vertoonde in de tweede helft van 2023, mede dankzij hoge goud- en olieprijzen, blijven niet-mijnbouwsectoren achter in herstel.

De overheidsschuld nam significant toe tot 141% van het BBP, hoofdzakelijk vanwege valutaleningen en nieuwe schulden bij internationale schuldeisers. Binnen de bankensector zijn er zorgen omtrent de hoge niet-presterende leningen en een afname van liquiditeit, alhoewel er een verbetering in solvabiliteit is genoteerd buiten de grootbanken.

Dit rapport benadrukt de complexe economische situatie waarin Suriname zich bevindt en de noodzaak voor voortgezette hervormingen en prudent financieel beleid. De SEOB blijft de ontwikkelingen volgen en adviseert urgente aandacht voor de genoemde uitdagingen.

error: Kopiëren mag niet!