NDP-fractieleider Rabin Parmessar betoogde donderdag tijdens de begrotingsdebatten in het parlement, dat de totale staatsschuld sinds het aantreden van de huidige regering met ruim SRD 80 miljard is gestegen. Hij baseert dit op gepubliceerde cijfers van het Bureau voor de Staatsschuld. Per november 2023 bedraagt de totale staatsschuld SRD 125 miljard. In procenten van het Bruto Binnenlands Product (BBP) uitgedrukt is dit 139.7 procent.
Parmessar zegt dat de president en zijn teamleden de vorige regering verwijten maakt over het gevoerde leenbeleid, maar dat het zich nu zelf daaraan schuldig maakt. De staatsschuld/BBP-ratio bedroeg in 2020 120.9 procent. In de afgelopen drie jaar is deze gestegen naar 139.7 procent.
De NDP-fractieleider wil van de regering een overzicht van alle leningen die tijdens de vorige regering zijn gesloten, en waaruit de huidige regering nu trekt om projecten uit te voeren. Ook een overzicht van alle nieuwe leningen die zijn gesloten wordt tegemoet gezien.
Leningen die worden gesloten zijn pas rechtmatig geacht als zij geregistreerd staan bij het Bureau voor de Staatsschuld en een afschrift daarvan wordt verzonden naar de Rekenkamer. In het laatste verslag van de Rekenkamer komen contracten c.q. leningen voor die zijn gesloten met de private sector zonder nadere toelichting. De parlementariër wil duidelijkheid van de regering hieromtrent.
Duidelijkheid over waardering BBP
De hoogte van het BBP, dat in de begroting wordt gehanteerd, vindt Parmessar opvallend. In de begroting over het afgelopen dienstjaar 2023 was een BBP opgenomen van SRD 99.2 miljard. Na de suppletoire begroting is deze bijgesteld naar SRD 135.5 miljard. Voor het huidig dienstjaar 2024 is een BBP opgenomen van SRD 179.25 miljard. In het Financieel Jaarplan dat is ingediend wordt het BBP voor 2024 geprojecteerd op SRD 154.3 miljard, terwijl in de begrotingsstrategie wordt gewerkt met een BBP van SRD 138.1 miljard. De NDP-fractieleider wil een duidelijke verklaring van de minister van Financiën over de hantering van de verschillende BBP-cijfers.
Hij wil weten waarom het BBP zo exorbitant verhoogd is. Hoe groter het BBP hoe rechtvaardiger de begroting wordt gemaakt.
Men denkt het begrotingstekort op te vangen door een herwaardering van het BBP tegen marktprijzen te plegen, zonder dat overheidsfinanciën daadwerkelijk verbeterd zijn. Parmessar eist van de regering dat de bepaling van het BBP nader verklaard wordt.
SS