Desi Bouterse, oud-president van Suriname, heeft zich niet gemeld bij de gevangenisautoriteiten om zijn celstraf van 20 jaar aan te vangen voor zijn betrokkenheid bij de notoire ‘8 decembermoorden’. Als gevolg daarvan is hij nu toegevoegd aan de lijst van gezochte criminelen in Suriname.
Het Openbaar Ministerie in Suriname heeft verzuimd een nationaal arrestatiebevel uit te vaardigen en zou nu stappen ondernemen om ook internationale hulp in te schakelen door een verzoek in te dienen bij Interpol. Dit zou inhouden dat Bouterse internationaal opgespoord zou kunnen worden en dat autoriteiten over de hele wereld op de hoogte zouden zijn van zijn status als voortvluchtige.
Bouterse voegt zich bij de rij van zwaarst gezochte criminelen in Suriname. Onder hen ook de ex-minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, en bekend politiek figuur Joël Timotheus Martinus, bijnaam Bordo, artiestennaam Mony Hond. Deze drie mannen worden nu actief gezocht door de Surinaamse autoriteiten wegens ernstige misdrijven.
Hoefdraad had overigens met succes geprocedeerd tegen het verzoek van Suriname om op de Interpol ‘Red Notice’ lijst van gezochte criminelen geplaatst te worden, zo werd bekendgemaak in de eerste week van mei 2022. De vervolging en veroordeling (12 jaar gevangenisstraf) van Hoefdraad zou politiek gemotiveerd zijn geweest en in strijd zijn met de statuten en regels van Interpol. De oud-bewindsman wordt dus alleen door de Surinaamse justitiële autoriteiten gezocht.
De situatie rond Bouterse heeft voorlopig niet geleid tot politieke onrust en juridische spanningen binnen Suriname, aangezien zijn weigering om zijn straf te ondergaan als een uitdaging wordt gezien voor het rechtssysteem en de democratische principes van het land. De ontwikkelingen worden op de voet gevolgd, zowel in Suriname als internationaal, waarbij de rol van Interpol cruciaal kan worden in het verdere verloop van deze zaak.