VS en VK vallen Houthi-rebellen in Jemen aan

DOOR JORDI BOU
January 12, 2024 – De VS en Groot-Brittannië hebben militaire aanvallen uitgevoerd op de door Iran gesteunde Houthi-rebellen als reactie op de aanvallen van de Houthi’s op schepen in de Rode Zee.

De Amerikaanse president Joe Biden zei dat hij opdracht gaf tot de aanvallen als reactie op “ongekende” aanvallen van de in Jemen gevestigde militanten op commerciële schepen in de Rode Zee. Ook Australië, Bahrein, Canada en Nederland steunden de operatie.

Amerikaanse functionarissen zeiden dat de aanvallen waren uitgevoerd door door oorlogsschepen gelanceerde Tomahawk-raketten, maar ook door straaljagers en onderzeeërs.

Vier RAF Typhoon-jets die vanuit Akrotiri op Cyprus vlogen, voerden ook luchtaanvallen uit op twee Houthi-doelen in Jemen met behulp van Paveway-bommen.

Getuigen in Jemen bevestigden explosies in het hele land en zeiden dat de invallen gericht waren op een militaire basis grenzend aan de luchthaven Sanaa, een militair terrein nabij de luchthaven van Taiz, een Houthi-marinebasis in Hodeidah en militaire terreinen in het gouvernement Hajjah.

De Houthi’s, een stamgroep, hebben een groot deel van Noord-Jemen overgenomen sinds ze in 2014 de hoofdstad van het land, Sana, bestormden en daarmee feitelijk een oorlog wonnen tegen de door Saoedi-Arabië geleide coalitie die jarenlang probeerde hen op de vlucht te jagen.

De Houthi-beweging is een groot voorstander van Hamas in zijn oorlog tegen Israël.

error: Kopiëren mag niet!