Een uit twee personen bestaande missie van de UNESCO komt vandaag (vrijdag 12 januari) in Suriname aan voor de beoordeling van het bouwontwerp van het nieuwe vergadercomplex van de Nationale Assemblee.
Missie deskundige is Daniel Young Torquemada van het ICOMOS (International Council on Monuments en Sites) en Rochella Roca van het Wereld Erfgoed Centrum (WHC) van de UNESCO. ICOMOS is een internationaal niet-gouvernementele instantie die adviseert en assistentie verleent aan landen en organisaties bij onder meer het bevorderen, behoud en bescherming van monumenten, gebouwencomplexen en sites. Het WHC is het aanspreekpunt en coördinator binnen de UNESCO aangaande alle zaken die te maken hebben met werelderfgoed.
De historische binnenstad van Paramaribo staat sinds 2002 op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. De status van de historische binnenstad Paramaribo is in de voorbije maanden onder druk komen te staan vanwege de bouw van het nieuwe gebouw van de Nationale Assemblee.
OW drukte bouw door
Ondanks kritieken en bezwaren van lokale erfgoedinstanties en deskundigen op het bouwontwerp heeft het ministerie van Openbare Werken (OW) de bouw doorgedrukt. OW-minister Riad Nurmohamed bediende op een bepaald moment zich van onbesuisde uitspraken door de vraag te stellen wie de UNESCO is om te bepalen wat wel of niet gebouwd mag worden. Deze uitspraak van de minister was bepaald niet bevorderlijk voor het internationale imago van Suriname.
Pas nadat de UNESCO in de formele communicatie met het ministerie van Onderwijs, Wetenschappen en Cultuur (OWC) zich kritisch had uitgelaten over het bouwontwerp, is van regeringswege besloten pas op de plaats te maken met de bouwwerkzaamheden.
De UNESCO werd uitgenodigd om een deskundig team naar Suriname te sturen ter beoordeling van het bouwontwerp. De missie die vanmiddag aankomt in Suriname zal zaterdag, zondag en maandag behalve het voeren van gesprekken met relevante instanties ook locatieonderzoek doen op de plaats waar het te bouwen DNA-gebouw komt te staan. Het voornaamste bezwaar tegen het ontwerp van het gebouw is, dat het qua schaalgrootte niet in verhouding staat met de monumentale omgeving.
Masterplan en “Guidelines”
Het te bouwen DNA-gebouw staat achter de recentelijk gerestaureerde monumentale gebouwen van het parlement en dat van Algemene Zaken, op de hoek van de Henck Arronstraat en de Grote Combe. Beide gebouwen zijn met financiering van de IDB, Inter-American Development Bank. in het kader van het PURP-project (Paramaribo Urban Rehabilitation Programme) niet lang geleden gerestaureerd en opgeleverd.
Bij het maken van het bouwontwerp van het nieuwe DNA-gebouw is ook helemaal geen rekening gehouden met de destijds, in 2018 opgestelde bouwmasterplan voor de directe omgeving. Dit masterplan geeft aan wat in de toekomst wel of niet, en op welke schaalgrootte gebouwd mag worden of worden aangelegd.
Tijdens de UNESCO-missie zal het bouwontwerp van het nieuwe DNA-gebouw worden getoetst aan dit masterplan en de internationale “guidelines” die gelden voor beheer en management van werelderfgoedsites.
UNESCO niet tegen bouw
Erfgoeddeskundigen benadrukken dat de UNESCO niet tegen de bouw is, maar dat deze wel dient te voldoen aan bovengenoemde voorwaarden en vereisten. Zij spreken de hoop uit dat de UNESCO-missie met de autoriteiten een soort “middenweg” zal weten te vinden om uit de ontstane impasse te geraken. De ontwikkelingen rond de bouw van het nieuwe vergadercomplex van de Nationale Assemblee hebben internationaal de nodige aandacht getrokken.
SS