‘One Man, One Vote’: VHP’s verkiezingsbelofte ingevuld, Kieswet hervormd voor gerechtigheid

Na jaren van politieke strijd en een groeiende roep om kiesrechtelijke gerechtigheid, heeft de Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP) een opmerkelijk succes geboekt door de belofte van ‘one man, one vote’ te verwezenlijken.

Dit historische moment volgde op de beslissing van het Constitutioneel Hof dat de oude kieswetgeving niet langer grondwettelijk was, waardoor de weg werd vrijgemaakt voor hervormingen die de democratische beginselen in Suriname zouden verstevigen.

De VHP, eenmaal geconfronteerd met tegenwerking van de toenmalige machthebbers en een gebroken belofte van de Nationale Democratische Partij NDP tijdens het vorig bewind van president Desi Bouterse, heeft nu, in samenwerking met alle partijen, een nieuwe wet doorgedrukt die recht doet aan de veranderende demografische samenstelling en de luide oproep tot burgerlijke rechtvaardigheid in Suriname.

Ondanks dat de VHP in het verleden bedrogen uitkwam, toen voormalig DNA-voorzitter Jenny Simons de verandering niet op de agenda zette, staat de partij nu sterk. Alle politieke partijen lijken het belang ingezien te hebben van een kieswet die de stem van elke burger evenveel gewicht geeft.

De tijd zal leren hoe deze verandering het politieke landschap in Suriname zal hervormen, vooral met de naderende verkiezingscampagnes. De hoop is dat deze stap richting een eerlijker kiesstelsel zal resulteren in een rechtvaardiger vertegenwoordiging voor het Surinaamse volk en het verstevigen van de democratie in het land.

error: Kopiëren mag niet!