VHP-fractieleider Asis Gajadien heeft donderdag de regering c.q de minister van Financiën en Planning nadrukkelijk gevraagd om binnen 2 tot 3 weken met een voorstel te komen om de OMO-beleggingen (Open Markt Operaties) van de algemene banken te belasten. Uit die beleggingen van de algemene banken kan de staat daardoor ook wat verdienen.
Sinds de introductie van de termijndeposito (TD) veilingen in juli 2021 als onderdeel van de Open Markt Operaties van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) hebben de banken meer dan SRD 4,7 miljard verdiend. De OMO’s zijn bedoeld om overtollige liquiditeiten in het bankensysteem af te romen en die tijdelijk vast te houden. Hiermee wil de CBvS de inflatie bedwingen. Op dit moment zou volgens de VHP-fractieleider SRD 6.5 miljard zijn vastgebonden.
Tijdens de begrotingsbehandeling donderdagmiddag in de Nationale Assemblee uitte Gajadien opnieuw zijn kritiek op de OMO’s van de CBvS. Hij noemt deze een tijdbom in de economie van het land. Dat de OMO’s niet abrupt kunnen worden stopgezet zegt Gajadien te snappen. De effectiviteit van de OMO’s en de werking van het marktmechanisme daarbij trekt hij echter sterk in twijfel. De banken maken onderlinge afspraken over de hoogte van de rente van hun OMO-beleggingen.
De rente van de kortlopende termijndeposito’s (TD’s) is bij de veiling deze week weer richting boven de 50 procent. Dit terwijl de inflatie aan het afnemen is en nu onder de 40 procent zit.
TD-veiling
Bij de wekelijkse TD-veiling afgelopen woensdag is een geldhoeveelheid van SRD 495.5 miljoen opgehaald. Het geveilde bedrag, OMO-volume, bedroeg SRD 900 miljoen. Bij de 1-weekse TD’s is een bedrag van SRD 219,5 toegewezen tegen een rente van 17.1 procent. Aan 1-maandse TD’s is een totaal bedrag van SRD 154.5 toegewezen tegen een rente van 34 procent. Bij het 3-maandse TD-instrument is een totaal bedrag van SRD 121.5 toegewezen tegen een rente van 61,9 procent.
SS