Echtgenote Bouterse beweert niet te weten waar haar man is….

De echtgenote van de tot 20 jaar gevangenisstraf veroordeelde oud-president Desi Bouterse, Ingrid Waldring-Bouterse, beweerde vrijdagochtend bij haar woning te Leonsberg tegenover vertegenwoordigers van de media, niet te weten waar haar man is. Hij had zich ‘s ochtends om negen uur moeten melden bij de Penitentiaire Inrichting Santo Boma. Dat is niet gebeurd. 

Uit de opmerkingen vanochtend van de voormalige First Lady blijkt dat zij geen enkele juridische kennis heeft van de gang van zaken rond het 8 decemberproces en de weer opgelaaide Amnestiewet. Ze zei, dat haar man en de overige veroordeelden amnestie hebben en nimmer hadden  mogen worden veroordeeld. Daarnaast herhaalde ze maar weer eens, zoals gebruikelijk is binnen NDP-geledingen, dat het ging om een politiek proces.

Ook insinueerde de echtgenote van Desi Bouterse, dat de militaire rechter familie is van een van de in december 1982 onder verantwoordelijkheid van toen legerleider Bouterse op wrede wijze om het leven gebrachte 15 slachtoffers, André Kamperveen. Met die opmerking beweert Waldring-Bouterse feitelijk, dat er geen onafhankelijke rechtspraak is geweest.

Ook herhaalde ze maar weer eens. dat Bouterse geen enkel schot heeft afgevuurd op de 15 vermoorde mannen in december 1982 en dat ook niemand hem heeft zien schieten. Laat onverlet, het niet te weerspreken feit, dat legerleider Bouterse verantwoordelijk was voor wat zijn manschappen deden en daarvoor is veroordeeld.

Tegenover de aanwezige media benadrukte ze verder, dat de partij van haar man, de NDP, zich nu richt op de verkiezingen in mei 2025. Ze is ervan overtuigd dat de paarse partij als winnaar uit de bus gaat komen.

De tot 15 jaar cel veroordeelde Ernst Gefferie, Stephanus Dendoe en Benny Brondenstein hebben zich vrijdagochtend wel gemeld bij de Penitentiaire Inrichting Santo Boma in aanwezigheid van hun advocaat Irvin Kanhai. Hun compaan Iwan Dijksteel heeft zich, evenals dus Bouterse, niet gemeld.

Volgens de Nederlandse advocaat Gerard Spong, in een reactie tegenover Het Parool, zal Bouterse nu nationaal en internationaal worden ‘gesignaleerd’. “Hij is nu dus eigenlijk op de vlucht. Iedere agent die hem tegenkomt, mag hem arresteren.” Of Justitie ook actief op zoek zal gaan naar Bouterse, is nog niet duidelijk. Spong: “Maar er zijn niet zoveel plekken in Suriname om je jarenlang te verschuilen. Er is veel ondoordringbare jungle, het lijkt me geen pretje om daar lang te moeten zitten.”

PK

error: Kopiëren mag niet!