Desi Bouterse en companen moeten vandaag de cel in om hun straf uit te zitten 

Oud-president Desi Bouterse moet vandaag, vrijdag 12 januari, de cel in om de aan hem opgelegde gevangenisstraf van 20 jaar uit te gaan zitten voor zijn aandeel in de moord op 15 weerloze burgers in december 1982. Om negen uur vanochtend moet hij zich melden bij de Centrale Penitentiaire Inrichting te Santo Boma. 

Medeverdachten Stephanus Dendoe, Ewald Gefferie, Benny Brondenstein en Iwan Dijksteel hebben elk 15 jaar gevangenisstraf opgelegd gekregen. Ook zij moeten zich vanochtend melden bij diverse penitentiaire inrichtingen. 

NDP mobiliseert 

De Nationale Democratische Partij (NDP). waarvan Bouterse nog voorzitter is, heeft in een verklaring leden opgeroepen om zich vandaag te verzamelen te Leonsberg, de woonplaats van Bouterse. Volgens de verklaring is de NDP een strijdvaardige en revolutionaire partij die solidair is met de leider van de revolutie. De NDP geeft aan zich niet te kunnen vinden in het gevelde “politieke vonnis”. Desondanks brengt de NDP in herinnering, de gegeven instructies van de partij om de eenheid te bewaren in deze moeilijke en gevoelige situatie en zich vooral te concentreren op de belangrijke opdracht om alles aan te doen de verkiezingen van 25 mei 2025 te winnen.

Last en nieuwe advocaten 

Het is onduidelijk of de politie Bouterse gaat ophalen. Het is eerder een  deurwaarder niet gelukt om het schrijven van de procureur-generaal te overhandigen aan Bouterse of huisgenoten. Volgens het Openbaar Ministerie heeft een huisgenote tweemaal geweigerd om de ‘last’ in ontvangst te nemen. 

Vijf nieuwe advocaten hadden overigens nog tevergeefs een verzoek ingediend bij het Openbaar Ministerie, het Hof van Justitie en de minister van Justitie en Politie om de tenuitvoeringlegging van het vonnis op te schorten. Het Openbaar Ministerie heeft dit verzoek afgewezen. 

Veiligheid 

In een persbericht heeft de regering aangegeven dat de veiligheid gegarandeerd is. De ministers van Justitie en Politie en Defensie zullen nauwlettend samenwerken met relevante autoriteiten om de veiligheidsmaatregelen effectief te handhaven. De regering heeft maatregelen genomen om de veiligheid in het land te waarborgen tijdens de uitvoering van de vonnissen. Een speciaal veiligheidsplan, dat hiervoor was opgesteld, wordt momenteel uitgevoerd om ervoor te zorgen dat gedurende de uitvoering van het vonnis de rust binnen de samenleving behouden blijft, aldus de Communicatie Dienst Suriname.

error: Kopiëren mag niet!