Terug in de tijd: Vandaag in 1935 vloog Amelia Earhart de eerste solovlucht van Hawaï naar Californië

Vandaag, 11 januari in 1935 schreef Amelia Earhart (geboren op 24 juli 1987 in de Amerikaanse staat Kansas) geschiedenis met de eerste solovlucht van Hawaï naar Californië, een gevaarlijke vlucht van 3.875 kilometer, een langere afstand dan die van de Verenigde Staten naar Europa. Ze vertrok op 11 januari uit Honolulu en landde de volgende dag na 17 uur en 7 minuten in Oakland. Later dat jaar werd ze de eerste persoon die solo van Los Angeles naar Mexico-Stad vloog. 

In 1937 vertrok Earhart om de wereld rond te vliegen, met Fred Noonan als haar navigator, in een tweemotorige Lockheed Electra. Op 1 juni begon het duo aan hun reis van 47.000 kilometer, vertrekkend vanuit Miami en richting het oosten. In de daaropvolgende weken maakten ze verschillende tankstops voordat ze op 29 juni Lae, Nieuw-Guinea, bereikten. Op dat moment hadden Earhart en Noonan zo’n 35.000 kilometer afgelegd.

Ze vertrokken op 2 juli en gingen naar Howland Island, ongeveer 4.200 kilometer verderop. Laat op de reis liet Earhart via de radio weten dat het vliegtuig bijna geen brandstof meer had. Ongeveer een uur later kondigde ze aan: ‘We rennen van noord naar zuid.’

Er werd aangenomen dat het vliegtuig zo’n 160 kilometer van het eiland was neergestort, en er werd uitgebreid gezocht naar Earhart en Noonan. Op 19 juli 1937 werd de operatie echter afgeblazen en werd het paar als verloren op zee verklaard. De mysterieuze verdwijning van Earhart sprak tot de verbeelding van het publiek en genereerde talloze theorieën en beweringen.

error: Kopiëren mag niet!