Het Openbaar Ministerie in Suriname is overgegaan tot het executeren van het strafvonnis in het geval van de 8 Decembermoorden. De verdachten zijn gevraagd om zich vrijdag 12 januari aan te melden bij het OM en/of de politie. Deze last is geprobeerd thuis aan de veroordeelde Desi Bouterse te overhandigen, maar het is door een huisgenote niet in ontvangst genomen. Er zijn volgens het recht procedures om zo een ‘oproep’ te bezorgen. In het geval degenen die opgeroepen worden het been stijf houden, dan zal voor het recht ervan uitgegaan mogen worden dat de oproep oftewel de last door betrokkene geacht zal worden te zijn ontvangen.
De executie van het strafvonnis zal en moet op de normale manier plaatsvinden, dus zonder dat de Staat zich schuldig maakt aan klassenjustitie. In Suriname hebben ministers op meer dan middelbare leeftijd in het gevang gezeten, met name een minister van Openbare Werken en een van Defensie. Op de radio, waar men de gelegenheid krijgt, schreeuwen personen letterlijk, omdat hun argumenten geen indruk maken en geen inhoud hebben. Men schreeuwt in de hoop dat chaos in het land ontstaat. Door de mensen die op de radio een programma draaien, wordt dan ook aangegeven dat het een totale chaos zal worden. Deze voorspelling lijkt op een oproep tot het laten ontstaan van een chaos.
Een voormalige minister van Justitie die voortijdig zijn baan kwijtraakte door onverantwoorde uitspraken op een begrafenis, heeft enkele dagen terug gezegd dat ‘dan na war ini a kondre’ (dan zal er een oorlog zijn in het land) wanneer autoriteiten zullen proberen om een bepaalde veroordeelde, die de hoofdverdachte was, te arresteren. Gisteren heeft hij op de radio gezegd, zonder zijn woorden terug te nemen, ‘dat ano koelie wan e tang ini a kondre’ (het zijn niet alleen koelie’s die in het land wonen). De programmamaker die door zijn stijl van programma maken deze soort uitspraken eerder heeft geduld en impliciet ook daartoe mensen uitnodigt, kon daarna de microfoon niet opengooien, omdat hij de oogst van wat hij gezaaid had, niet zichtbaar (hoorbaar) heeft willen maken. Kortom, vanuit tenminste 1 radiostation wordt getracht om een bepaalde vorm van burgerlijke ongehoorzaamheid en strafbare handelingen uit te lokken in de samenleving op en rond 12 januari 2024.
Waartoe men dus uitlokt is dat menigtes die niet onder controle zijn, personen van een bepaalde groep en bezittingen die deze personen toebehoren, schade toebrengen. Deze personen zijn gewaarschuwd om rond 12 januari alert te zijn. De regering moet zijn inlichtingendiensten tot het maximum inzetten om ‘subversieve elementen’ (om een revo-term te gebruiken) op te sporen en te neutraliseren. De pg die al enkele decennia in de justitiële branche zit en terecht door senioriteit en opschuiving op de stoel van de pg zit, wordt zwaar benedenmaats onder vuur genomen. De pg die nu aanzit, is niet vanuit een parachute ingeplant in het OM. Het is een Surinamer die met geduld en zorgvuldigheid, ook onder zware omstandigheden, opgekomen is tot de functie van pg. Ten tijde van het vacant worden van die post was zij de meest gerede partij om die functie te vervullen. Het is daarom onterecht om te beweren dat de president deze functionaris heeft aangesteld om een bepaalde agenda uit te voeren.
Overigens moeten we zeggen dat eergisteren bepaalde personen vol lof waren over de president en hem hebben opgehemeld, omdat hij had gezegd dat er altijd rechtsstatelijk zal worden gehandeld. Men dacht dat daaruit voort zou vloeien, dat de president zijn invloed, onterecht overigens, zou aanwenden om de uitvoering van het vonnis te stoppen. Men is onterecht ervan uitgegaan, dat de pg handelt op instructie van de president.
Wat wij dom vinden en ook ongefundeerd, is dat er een bepaalde invloed zou zijn vanuit de Nederlandse regering, die nota bene demissionair is, om het strafvonnis uit te voeren. Het zijn ongenuanceerde uitspraken zonder enige onderbouwing. Nu is een groep van advocaten gewoon bezig geweest om in laatste instantie hun financiële slag te slaan in een situatie waar er geen rechtsmiddelen voor veroordeelden nationaal openstaan. Daarbij wordt onterecht ook artikel 22 van de Grondwet aangehaald en wordt er van dit artikel een verkeerde uitleg gegeven. Dit artikel wordt aangehaald zonder te begrijpen wat lid 2 zegt. Om de rechter te betrekken en te addieren moet er een door de wet geregelde rechtsingang zijn geregeld. Een rechtsingang na het in kracht van gewijsde gaan van een vonnis (na verstrijken van een 8 dagen opschorting en uitblijven van een gratieverzoek) is nergens in de wet geregeld dan uitsluitend in geval van krankzinnigheid van de veroordeelden. Aangezien die rechtsingang niet in de wet is geregeld, zal de pg niets anders kunnen handelen dan hoe ze enkele dagen terug heeft gehandeld.
Nu is het dus duidelijk dat een aantal mannen bezig is om de samenleving op te stoken tot situaties die moeten gaan lijken op 17 februari van het vorig jaar. Het rechterlijke apparaat heeft zijn toets doorstaan, nu moet het justitieel apparaat deze toets doorstaan.
Morgen gaan wij in op hetgeen door internationale mensenrechten- en rechterlijke instanties ooit is gezegd over de gebeurtenissen van 8 december en alles wat in Suriname is gebeurd daarna.