De aanwezigheid van voormalig Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo in Guyana onderstreept de voortdurende interesse van de Verenigde Staten in de politieke stabiliteit en olieproductie van Guyana. Pompeo’s inzet in 2020 om de democratie in Guyana te ondersteunen tijdens de verkiezingscrisis reflecteert mede de geopolitieke waarde die de VS hecht aan Guyana, gezien de nieuw ontdekte olievelden voor de kust en de opkomende olie-industrie daar.
Deze olie-industrie heeft het strategisch belang van Guyana aanzienlijk verhoogd, met Amerikaanse oliegiganten zoals ExxonMobil die grote investeringen doen in de exploitatie van deze rijke bronnen. Gezien Mike Pompeo’s verleden bij Sentry International, hoewel geen directe olieproducent, geeft dit aan dat hij vertrouwd is met de complexiteiten van de energiesector.
Het conflict met Venezuela over de regio Essequibo is ook van belang. Venezuela maakt al lang aanspraak op dit omstreden gebied. De ontdekking van olie heeft de inzet en internationale aandacht voor dit geschil verhoogd. De betrokkenheid van de Verenigde Staten, historisch gezien een bondgenoot van Guyana, kan worden gezien als een stabiliserende kracht ten opzichte van de territoriale claims van Venezuela.
Het feit dat Pompeo nu een privébezoek brengt aan Guyana, slechts enkele jaren na zijn ambtstermijn als minister, zou kunnen duiden op blijvende persoonlijke of wellicht professionele interesses in de regio.
De veronderstelling dat de VS een waakzame rol zal blijven spelen in de ontwikkelingen rond Guyana’s olieproductie en de regionale geopolitieke dynamiek, lijkt aannemelijk.