President Santokhi: “IMF ziet Suriname als voorbeeld voor succesvolle uitvoering economisch programma”

Suriname wordt door het Internationaal Monetair Fonds (IMF) als voorbeeld gezien van landen in de wereld waar het wel mogelijk is om met succes een economisch hervormingsprogramma door te voeren. President Santokhi zei dit maandag tijdens de regeringspersonferentie. Suriname is volgens de president een “show case” voor landen in de wereld die een IMF-programma wensen uit te voeren, dat het wel mogelijk is om een bankroet land binnen drie jaar weer te brengen naar het niveau van economisch herstel. Dat is het resultaat van discipline, leiderschap en goede dialoog met de samenleving. 

Het IMF is volgens hem meer dan een samenwerkingspartner. Het heeft bijgedragen aan het terugbrengen van het vertrouwen in het land bij andere internationale financiële instituten en schuldeisers. Binnenkort komt de deputy managing director van het IMF naar Suriname aan het hoofd van een hoge missie. Suriname maakt zich op voor de vijfde kwartaalevaluatie van het lopend IMF-programma. 

President Santokhi verwacht dat Suriname ook bij de komende evaluatie een positieve beoordeling zal krijgen.

Macro-economische cijfers

Tijdens de persconferentie benadrukte de president opnieuw de macro-economische stabiliteit, welke het resultaat is van de uitvoering van het Herstelplan en het IMF economisch hervormingsprogramma. Op basis van deze bereikte stabiliteit zal dit jaar worden gewerkt aan de verdere groei van de economie. De BBP-groei (Bruto Binnenlands Product) van negatief 16 procent in 2020 is nu aan het eind van 2023 omgezet in een positieve groei van 2,3 procent.

Het begrotingstekort van 19 procent van de BBP is nu na drie jaar teruggebracht naar 4.3 procent. De internationale norm is 3 procent. De inflatie van boven de 60 procent in 2020 is eind 2023 gedaald naar rond de 38 procent. De projectie voor dit jaar is dat de inflatie verder teruggebracht zal zijn naar rond de 17 procent.

De schuldpositie van het land van 150 procent van het BBP is nu teruggebracht naar 118 procent. De betalingsachterstand in schulden van USD 270 miljoen is nu omgeslagen in een overschot op de lopende rekening. 

De parallel wisselkoers die 130 procent hoger lag dan de officiële koers van SRD 7,53 voor de USD, is weggemaakt doordat de koers nu is geunificeerd. De internationale monetaire reserves liggen nu boven de USD 1 miljard en zijn goed voor 6 maanden import. In 2020 was de importdekking slechts voor enkele weken. 

Vertrouwen

Door een internationaal gerenommeerd ratingbureau heeft Suriname recentelijk een positieve beoordeling gekregen van Triple C + met stabiele vooruitzichten. Dit betekent volgens Santokhi, dat Suriname af is van de “Junk status” die het had. 

De president noemt naast deze positieve macro-economische cijfers ook de positieve beoordeling van Suriname door de Caribbean Financial Action Task Force (CFATF). Suriname was niet ver van het risico om geïsoleerd te worden in het internationaal financieel verkeer. De bereikte stabiliteit en het internationaal herwonnen vertrouwen in het land is volgens president Santokhi een belangrijke basis om nu verder te werken aan  groei, met name de productie. Verder zal dit jaar veel meer aandacht geschonken worden aan het sociaal programma.

SS

error: Kopiëren mag niet!