Minister Raghoebarsing: “Stabiliteit in economie resultaat van inzet en goed bestuur”

De stabiliteit die in de economie is bereikt en met name op het vlak van de wisselkoers is volgens Financiën-minister Stanley Raghoebarsing het resultaat van inzet en goed bestuur. Het afgelopen jaar is de groei van de economie 2.4 procent geweest, en de inflatie is uitgekomen op beneden de 40 procent.

De projecties van de groei van de economie voor dit jaar zullen naar verwachting veel beter zijn dan het afgelopen jaar. Tijdens de regeringspersconferentie maandag zei de Financiën-minister, dat nieuwe wetgeving is gemaakt als onderdeel van goed bestuur. Zo is de belastingdruk weggehaald bij de loontrekkers en meer is gelegd bij de grote luxe consumenten en vermogenhouders. Dit heeft en zal zeker impact hebben op de economie. 

Daarnaast heeft de regering fondsen ingesteld ter stimulering van de productie. Ook in de sociale sfeer, waaronder de woningbouw, zijn faciliteiten in het leven geroepen waar flink gebruik van wordt gemaakt. Dit alles zal positieve effecten hebben op de groei van de economie. Er zijn uiteraard nog andere sectoren waar nog problemen zijn. 

Minister Raghoebarsing verwacht desondanks dat de groei van de economie dit jaar hoger zal zijn dan de 2.4 procent van vorig jaar. 

Deze projecties zijn gemaakt zonder de toekomstige inkomsten uit de olie- en gasindustrie. De investeringen die dit jaar in de olie en gassector zullen plaatsvinden, zullen zeker een spin-off hebben op de economie.

Inflatieprojecties

Over de inflatie die in 2023 onder de 40 procent is uitgekomen, is volgens Raghoebarsing beneden de aanvankelijke projecties van het Internationaal Monetair Fonds, IMF. Dit zegt volgens de bewindsman dat de regering beter kan presteren dan de verwachtingen van het IMF. Ten tweede zegt dit ook, dat Suriname nauwkeuriger projecties kan maken over economische ontwikkelingen. Voor 2024 was de oorspronkelijke inflatieprojectie van het IMF gesteld op boven de 20 procent. Bij het laatste bezoek van de IMF-technische missie in november is deze projectie bijgesteld naar beneden 20 procent, met name tussen de 17 en 19 procent. 

De projectie van Suriname, met name van de Centrale Bank van Suriname, is echter dat de inflatie dit jaar veel lager zal zijn dan die van het IMF. 

De Surinaamse inflatieprojectie voor 2024 wordt geschat op rond de 12 procent. Voor deze verdere verlaging van de inflatie is het volgens de Financiën-minister wel van essentieel belang de discipline op het stuk van het monetair beleid van de Centrale Bank en de fiscale discipline van de overheid. De inflatie in 2021 was rond de 60 procent. In 2022 is deze gedaald naar rond de 54 procent, om het afgelopen jaar uit te komen om rond de 39 procent.  

SS

error: Kopiëren mag niet!