Een oorlog om Taiwan zou de wereldeconomie kunnen decimeren

January 9, 2024 – Een oorlog om Taiwan zou zulke hoge kosten met zich meebrengen dat zelfs degenen die het ongelukkigst zijn met de status quo, volgens schattingen van Bloomberg Economics, reden hebben om het niet te riskeren.

Het geschatte prijskaartje van oorlog zou rond de 10 biljoen dollar liggen, wat overeenkomt met ongeveer 10% van het mondiale bbp – wat de klap van de oorlog in Oekraïne, de Covid-19-pandemie en de financiële crisis van 2007-2008 in het niet zou halen.

De Russische invasie van Oekraïne en het tekort aan halfgeleiders toen de wereld weer openging na de lockdowns door Covid, geven een kleine indruk van wat er op het spel staat voor de wereldeconomie. De impact van de oorlog in de Straat van Taiwan zou veel groter zijn.

Bloomberg Economics heeft twee scenario’s gemodelleerd: een Chinese invasie die de VS in een lokaal conflict lokt, en een blokkade die Taiwan afsnijdt van de handel met de rest van de wereld. Er wordt een reeks modellen gebruikt om de impact op het bbp te schatten, waarbij rekening wordt gehouden met de klap op het aanbod van halfgeleiders, de verstoring van de scheepvaart in de regio, handelssancties en -tarieven, en de impact op de financiële markten, aldus Bloomberg.

error: Kopiëren mag niet!